Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2019 június 1 – 2.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. június 1. és 2019. június 2. között.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom Autópálya Határátkelőhely osztrák oldalán építési munkálatok kezdődtek 2019. április 24-én, amelynek első szakasza várhatóan 2019. szeptember 22-ig tart, azonban a teljes körű befejezés 2019. október 25-re várható. A tervek szerint az Ausztria irányába belépő forgalom oldalán az ellenőrzési területet úgy alakítják ki, hogy a visszaállított határellenőrzés az építkezés ideje alatt is folytatódhasson, ugyanakkor a közlekedést várhatóan nem érinti hátrányosan. Kérjük az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mindkét pályatestén fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esetleges terelésekre!

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye Autópálya Határátkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 15 perces várakozást is eredményezhet. A buszok esetében péntek délutántól a ki- és a belépő irányban alakulhat ki 30-60 perc várakozás. A teherforgalomban a be- és a kilépő irányban 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt ki és belépő irányban is akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar közúti határátkelőhelyeken mindkét irányban 60-120 perces várakozás is kialakulhat.

Szintén lehet várakozásra számítani esetenként délutáni órákban Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban, melynek mértéke 30-60 perc lehet.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken késő estig és szombaton délelőtt, illetve belépő irányban péntektől vasárnapig késő estig 30-60 perces várakozással lehet számolni. Az átkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 30-60 perces várakozáshoz is vezethet.

A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-180 percet.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen a hétvégén  kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő és belépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 60-120 perces várakozás kialakulásával számolhatunk. Vasárnap elsősorban a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 60-90 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombaton estig, és a jövő héten hétfőtől csütörtökig.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken, a péntek – szombat – vasárnap 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban.

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen a pénteki, szombati napokon mindkét irányban 60-180 perces, hétfői napon belépő irányban 60-120 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalom tekintetében  pénteken és szombaton mindkét irányban 30-60 perces, vasárnap és hétfőn a belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is esetenként 30-90 perc várakozás alakulhat ki.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 15-60 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban kilépő irányban – 30-120 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén esetenként 15-60 perc várakozással lehet számolni be- és kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye Battonya és Gyula Közúti Határátkelőhelyén a 2019. május 31. és 2019. június 6. közötti időszakban nem számolunk jelentősebb forgalomnövekedéssel, illetve várakozás kialakulásával.

Kötegyán Határrendészeti Kirendeltség Méhkerék Közúti Határátkelőhelyén a hétvégi időszakban, 2019. május 31-től 2019. június 2-ig (Ferenc pápa 2019. június 1-i szentmiséje miatt) mind a belépő, mind a kilépő irányban, továbbá 2019. június 6-án a kilépő személyforgalomban magasabb utaslétszámra, forgalomnövekedésre számítunk a csíksomlyói búcsú, illetve a pünkösdi hosszú hétvége miatt, azonban jelentősebb, 30 percet meghaladó várakozás kialakulásával nem számolunk.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2019. május 31-én 9:30 és 22 óra között, valamint 2019. június 1-jén 8 óra és 22 óra közötti időszakban 60-120 perc, június 2-án 22 óra és június 3-án 16 óra között a ki-és belépő irányban 120 perc várakozás is kialakulhat a tehergépjárművek tekintetében.

A személygépjárművek tekintetében Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2019. május 31-én és június 2-án 8 óra és 20 óra között a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30 perc, míg vasárnap a belépő irányban 60-90 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 60 perc várakozás.

Csengersima Közúti Határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk.                    A teherforgalomban a kamionstop időszakán kívül a hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 60-120 perc várakozás elsősorban kilépő irányban.

Záhony Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően péntektől vasárnapig növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében mindkét irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19 óra ) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Tiszabecs Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-120 perc várakozás.

Barabás (zárás 19 óra) és Lónya (zárás 18 óra) Közúti Határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

Ferenc pápa romániai látogatása miatt a román viszonylatú határátkelőhelyeken 2019. június 2-5. közötti időszakban belépő irányban akár 2-3 órás várakozás is kialakulhat.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK felvétele H. Szabó Sándor (1953-2017)

 

(Ezt a cikket 93 alkalommal tekintették meg.)