Aktuális Ellenőrzések Engedélyek, vizsgák Érdekvédelem Hírek Kiemelt hírek Szervezetek hírei Tudnivalók

Engedély-ellenőrzési kötelezettségükre hívja fel a nagy áruforgalmat bonyolító cégek figyelmét az MKFE

Újabb érdekképviseleti lépéssel igyekszik hozzájárulni az MKFE a tisztességes fuvarvállalkozások versenyképességének megőrzéséhez, javításához. Ezúttal a legnagyobb árukibocsátó, és logisztikai cégek figyelmét hívta fel az Egyesület a jogszabályokban előírt, fuvarokmányokra vonatkozó kötelezettségeikre.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Mintegy félszáz árukibocsátó, le- és felrakóhely és gyártó, termelő cég vezetőjének küldött levelet az MKFE főtitkára, hogy felhívja a figyelmet a 2014. óta hatályos jogszabályi előírásokra, amelyek a fel- és lerakóhelyek ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségét írja elő az onnan induló, vagy oda érkező fuvarfeladatokkal kapcsolatban.

Karmos Gábor a levélben kiemeli: a hatályos szabályok szerint a fel- és lerakóhelyeknek kötelessége vizsgálni az áruszállításokhoz szükséges okmányok (bilaterális vagy CEMT engedélyek) meglétét, és szabályos kitöltését, továbbá ezeknek a dokumentumoknak a másolatait legalább egy évig meg is kell őrizniük, és hatósági ellenőrzéskor be kell mutatniuk.

Az MKFE a hazai piacvédelem hatékonyságának fokozása érdekében szorgalmazza, hogy az ITM közúti ellenőri csoportjai a (jármű)ellenőrzések után, kezdjék meg a le- és felrakóhelyek vizsgálatát is. Az érdekképviselet álláspontja szerint, ezzel a jelenleginél is hatékonyabbá válhat a jogosulatlan fuvarozási tevékenységek – akár visszamenőleges – kiszűrése, és jövőbeni visszaszorítása.

A fuvarpiac stabilitásának megőrzése ugyanis a fuvarozók és a megrendelők közös felelőssége, ezért az MKFE arra kéri az árukibocsátókat, hogy a jogszerűen fuvarozó hazai vállalkozások fuvarpiacának védelme érdekében mindig tegyenek eleget a jogszabályi kötelezettségeiknek, és kiemelt figyelemmel ellenőrizzék a harmadik országos fuvarozók engedélyeit, de ugyanezt tegyék meg az EU-s vállalkozások esetén is, amennyiben azok harmadik országos fuvarfeladatot teljesítenek Magyarországról, vagy Magyarországra. Engedély hiányában, vagy nem megfelelő engedély bemutatása esetén pedig tegyék meg a szükséges lépéseket – jelentsék a szabálytalanságot a hatóságok felé, továbbá tagadják meg az áru le- illetve felrakását.

MKFE kommunikáció

Forrás: MKFE

 

(Ezt a cikket 282 alkalommal tekintették meg.)