MKFE – A fuvardíjak emelése nélkül veszélybe kerül a magyar fuvarozók működése

Az önköltséget sem fedező fuvardíjak miatt már nem csak a magyar fuvarozók versenyképessége, hanem működése is veszélybe került! A fuvardíjak emelése, a kormányzat együttműködő beavatkozása nélkül akár tömeges csődök, az ellátási lánc összeomlása várható – néhány hónapon belül!

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az útdíjak drasztikus, a hivatalosan bejelentett 5,8%-ot többszörösen meghaladó mértékű emelése, az üzemanyagárak növekedése, a kgfb-díjak irreális mértéke, a megállíthatatlan munkabérspirál és munkaerőhiány, a hazai fuvarozási piac védelmének hiányosságai miatt összeomlás közeli helyzet alakult ki az ágazatban.

Tisztességes árrés híján sorra állnak le a nehéztehergépjárművek, amelyek helyét – hatékony ellenőrzés hiányában – az EU-n kívülről érkező, a szürkegazdaságban tevékenykedő fuvarozók veszik át. E vállalkozások térnyerésében partnerek azok az árukibocsátók is, akik a nagyobb haszon reményében szemet hunynak a szabálytalanságok felett, megbízást adnak az alacsony árakat kínáló csalóknak. Ez a spekuláció veszélyezteti a hazai fuvarozók foglalkoztatottságát, csökkenti az adóbefizetések mértékét, és jelentős iparűzési adó kiesést okoz az érintett településeknek.

Az MKFE ezért felelős gondolkodásra kéri a logisztikai ágazat szereplőit, felkéri a Kormányt, hogy minden eszközzel védje meg a piacot a csaló külföldi fuvarozókkal szemben! A jelenlegi fuvardíjak mellett az ellátási lánc fenntarthatatlan. Az áruszállításra rakódó terheket közösen kell vállalnia az ellátási lánc szereplőinek!

www.mkfe.hu

Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

Forrás: Országos Sajtószolgálat (OS)

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele

 

(Ezt a cikket 442 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?