Brexit – Tiltakoznak a francia vámőrök

A francia vámőrök elutasították szerdán a kormány 14 millió eurós csomagját és jelezték: folytatják a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatti bizonytalanság nyomán indított tiltakozó mozgalmukat.

A francia vámőrök tíz napja saját hatáskörben megerősítették a határellenőrzést: minden Nagy-Britannia felé tartó utast és járművet átvizsgálnak, ami jelentős fennakadásokat és várakozási időt okoz a francia-brit határszakasz francia oldalán, elsősorban a párizsi Garde du Nord pályaudvaron, ahonnan szerdán több órás késéssel indultak az Eurostar járatai Londonba, valamint a La Manche csatorna alatti alagúthoz vezető autópályán, ahol délután több tíz kilométeren várakoztak a teherszállító járművek.

A prefektúra a forgalom szabályozására kerülőutakat alakított ki a kamionsoroknak.

A 17 ezer francia vámőr fizetésemelést, valamint létszámemelést követel a Brexit rájuk háruló várható következményei miatt. Szakszervezeteik szerdán elutasították a francia kormány javaslatait, amelyeket nem elégítették ki a vámőrök igényeit – jelezte Jean-Marc Jame, a vámőrök legjelentősebb szakszervezetének, a CFDT-nek a vezetője a francia hírügynökségnek.

„A kormány 14 millió eurót javasol, ha azt elosztjuk a munkatársak számával, nem sok marad” – hangsúlyozta Vincent Thomazo, egyik másik szakszervezet, az UNSA vezetője.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 673 alkalommal tekintették meg.)