Kamionról lehulló jégdarabok – Ki a felelős?

Az elmúlt napokban több TV híradó is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a pótkocsik tetejéről lehulló jégdarabok által okozott károkért ki a felelős és mit tehet az autós ilyen esetben.

Ennek a kamionnak a tetejéről is egy lehulló jégtömb törte be egy személyautó szélvédőjét.-Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – Police.hu

A témára a BP-i Autósok közösségének oldalára felkerült alábbi videó hívta fel a figyelmet, amely nem okozott balesetet, de nagyon jól szemlélteti a problémát.

Jogszabály szerint az ilyen esetekből eredő kárért a teherautó vezetője, a jármű üzembentartója és végső soron pedig a tulajdonosa felel, azonban az alábbi válasz videóban egy kamionsofőr elmondja, hogy miért nem lehet kívülről, megfelelő eszközök hiányában teljesen letakarítani a pótkocsi tetejét, illetve mit tehet maximálisan a sofőr, üres pótkocsi esetén a nagyobb jégdarabok eltávolítása érdekében.

A TV2 anyagából pedig az is kiderül, hogy lehetne tenni a biztonságért a parkolókban és telephelyeken kialakított megfelelő tisztító eszközök telepítésével és használatával.

A problémára a pótkocsigyártók is kínálnak megoldást! Az alábbi videóban megismerhetjük a KRONE által szabadalmaztatott Ice Protect Easy, pótkocsitető-jegesedést megelőző rendszert, amelyet korábban mi is bemutattunk.

hungarokamion.hu

Kiemelt kép: Kamionról lezuhanó jégtömb okozott kárt egy személyautóban.
Fotó: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – Police.hu

 

(Ezt a cikket 2145 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?