Hírek Katasztrófavédelem

Járműparkját fejleszti a katasztrófavédelem

Több mint 3 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) járműparkjánál az Európai Unió támogatásával; a 83 járművet csütörtökön Budapesten adták át.

A magyar BM Heros Zrt. első, legyártott Aquarex D7 típusú, duplafülkés tűzoltóautója a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságon 2018. december 21-én, a jármű átadásának napján. A hat tűzoltó szállítására alkalmas, közel 140 millió forint értékű gépjármű mint vízszállító, a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, de önálló tűzoltó járműként is használható. A többi tűzoltóautó gyártása 2019-ben kezdődik. MTI/Komka Péter

Góra Zoltán, az OKF vezetője az átadóünnepségen hangsúlyozta, hogy a járművek olyan modern, egységes védelmi rendszer alapját képezik, amely Magyarország biztonságát szolgálja. A vezérőrnagy emlékeztetett arra, hogy a tűzoltójárműpark megújításának a programját 2013-ban indította el az OKF.

A fejlesztés keretében ez idáig 108 új egységgel bővült a katasztrófavédelem járműparkja, több mint 14 milliárd forint felhasználásával. A programban a tűzoltószerek után sor kerül a kritikusinfrastruktúra-bevetési egységek felszerelésére is, illetve a hatósági ellenőrzési feladatok ellátására környezetbarát és költségtakarékos elektromos meghajtású autókat kapnak az igazgatóságok.

Az ünnepség keretében 54 elektromos személyautó mellett tíz, a többi közt ipari katasztrófák esetén is bevethető, úgynevezett kritikusinfrastruktúra-bevetési egységet adtak át. Továbbá erdőtüzek oltásánál, illetve magasból mentésnél alkalmazható járműveket állítottak rendszerbe: 12 szimplafülkés, egy duplafülkés vízszállítót, három konténerszállítót, valamint három magasból mentő tűzoltóautót.

A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként, az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programjának keretében, a költségvetés támogatásával valósult meg.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: A magyar BM Heros Zrt. első, legyártott Aquarex D7 típusú, duplafülkés tűzoltóautója a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságon 2018. december 21-én, a jármű átadásának napján. A hat tűzoltó szállítására alkalmas, közel 140 millió forint értékű gépjármű mint vízszállító, a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, de önálló tűzoltó járműként is használható. A többi tűzoltóautó gyártása 2019-ben kezdődik. – MTI/Komka Péter

 

(Ezt a cikket 97 alkalommal tekintették meg.)