Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Hófúvás nehezíti a közlekedést Románia déli részén

Hófúvás nehezíti a közlekedést Románia 17 déli megyéjében szerdán, amelyekre az óránkénti 55-75 kilométeres széllökések és jéglerakódás miatt sárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Illusztráció –  MTI Fotó: Varga György

A térségben kedd este óta havazik, és bár nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, a viharos szél, hóátfúvások és jegesedés miatt csúszósak, néhol hókásásak az utak. A látótávolság sok helyütt 100 méter alá csökkent, de szerda délelőttig sehol sem vált szükségessé a főutak és autópályák lezárása.

A szél miatt lezárták szerdán Románia öt legfontosabb fekete-tengeri kikötőjét, a bukaresti nemzetközi repülőtéren pedig a gépek mintegy félórás késéssel szállnak fel a jégtelenítési eljárás miatt. Késnek a vonatok is: a Temesvár felől érkező gyorsvonat 75, egy Galac felől érkező járat pedig 30 perces késéssel érkezett a bukaresti Északi pályaudvarra.
A katasztrófavédelmet a jégréteg súlya alatt leszakadt fákhoz, az úton keresztbe fordult teherautók eltávolításához riasztották. Országszerte 4900 – lánctalpas járművekkel, rohammentő kocsikkal és hóekékkel felszerelt – tűzoltót helyeztek készenlétbe arra az esetre, ha a zord időjárás emberéleteket sodorna veszélybe.

A hófúvásra és jegesedésre figyelmeztető riasztás szerda estig van érvényben, a következő napokra pedig a jelentős lehűlés és erős szél miatt adtak ki újabb elsőfokú riasztást. Csapadékra a következő napokban már nem kell számítani, de a – pénteki Szent András-napi munkaszünettel, majd a december elsejei centenáriumi nemzeti ünneppel folytatódó – hosszú hétvégén mínusz tíz fok alatti éjszakai, illetve fagypont alatti csúcshőmérséklet és óránkénti 50 kilométeres széllökések várhatók Románia déli részén.

Forrás: Baranyi László – MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Vajda János

 

(Ezt a cikket 57 alkalommal tekintették meg.)