Bemutatók Hírek Kiállítások Kishaszonjárművek Külföld Márkahírek Rendezvények Újdonságok Volkswagen

A Volkswagen Haszonjárművek az IAA 2018 Haszonjármű Kiállításon: Dr. Thomas Sedran, a vállalat vezérigazgatója mutatta be a fenntartható mobilitási megoldásokat

Új megoldások egész sora – az áru- és személyszállítást városi környezetben fenntartható módon biztosító Cargo teherszállításra alkalmas elektromos kerékpártól az e-Crafterig – mutatkozott be a Volkswagen Haszonjárművek standján a 2018-as IAA Haszonjármű Kiállításon. A vállalat így kívánja bemutatni a jövő elektromos szállítási és városi logisztikai megoldásait a márka mottójának – “A jövődet szállítjuk” – megfelelően.


Dr. Thomas Sedran, a Volkswagen Haszonjárművek márka igazgatótanácsának elnöke kiemelte a márka céljait: “A Volkswagen hagyományainak megfelelően igyekszünk egy lépéssel mindig előrébb járni, így most is a jövő kihívásaira keressük a válaszokat, előre gondolkodunk ügyfeleink fenntartható mobilitással kapcsolatos kérdésein és városaink jobb levegőminőségén dolgozunk.”

A Cargo elektromos kerékpár
Egy vállalaton belüli projekt keretében a márka kifejlesztette a háromkerekes, áruszállításra specializálódott elektromos kerékpárt, amellyel a márka ügyfelei részére újabb megoldási lehetőséget kínálunk az utolsó kilométer (“last mile”) problémájának leküzdésére. Ilyenek például a mesterek, iparosok, akik a Cargo elektromos kerékpár révén éghajlat-semlegesen végezhetik karbantartási vagy szolgáltatási feladataikat. A Cargo elektromos kerékpár teherbírása – a kerékpárt hajtóval együtt – 210 kilogramm és 0,5 m3 rakomány elhelyezésére van lehetőség rajta. Középen elhelyezett, 250 wattos motorjához automata sebességváltó csatlakozik, fordulóköre kicsi és innovatív billenés-kiegyenlítő technológiával szerelték, amely a rakodófelületet mindig vízszintesen tartja. Sedran kiemelte: “A Cargo teherszállításra kialakított elektromos kerékpárunk minden ismert, a felhasználás szempontjából fontos tulajdonsággal rendelkezik, ez teszi tökéletes termékké a maga kategóriájában.”

Az ABT e-Caddy és az ABT e-Transporter
Ez a két új, elektromos hajtásrendszerrel rendelkező, városi forgalomra kifejlesztett jármű a Volkswagen Haszonjárművek stratégiai partnerével, az ABT vállalattal közösen készült. A két újdonság a márka elektromos modellkínálatából eddig hiányzó választékot pótolja. Az e-Crafter megjelenésével a kishaszonjárművek és a városi áruszállítók körében is elkezdődtek a fejlesztési munkálatok, amelyek eredményeképpen az új modellek 2019. első felében várhatók majd. Az akkumulátorok kapacitása 36 illetve 72 kWh, amely lehetővé teszi e járművek számára, hogy 200 és 400 kilométer közötti távolságot tegyenek meg.

Az I.D. BUZZ CARGO tanulmány
A jövő városi közlekedésének ideális járműve, amely természetesen tisztán elektromos és számos formatervezési megoldása mellett maximális kényelmet kínál vezetőjének. Szintén újdonság, hogy A dolgok internete (IoT – Internet of Things) is megjelenik a fedélzeten. Egy új elektromos polcrendszert is kifejlesztettek – például beüzemeléssel és karbantartással foglalkozó szakembereknek -, amely az összekapcsolhatósággal együtt egy funkcionális vezérlőegységet bocsát a felhasználó rendelkezésére. A rendelés és a munkák rendszere ennek segítségével egyszerűen szervezhető. A polcokon lévő dolgok mindegyike beazonosítható. Ha valakinek szüksége lenne egy adott darabra, akár automatikusan meg is kaphatja azt. Az ajtók elektronikusan nyílnak, a polcrendszer pedig teljesen az egyéni igényekre szabható. Sedran így nyilatkozott a tanulmányról: “Ez a jármű egyértelmű bizonyítéka annak, hogy hallgatunk ügyfeleinkre, megértjük az igényeiket és olyan megoldásokkal állunk elő, amelyek tökéletesen lekövetik azokat. Röviden: minden ügyfelünk számára olyan járművet készítünk, amilyenre szüksége van.”

Volkswagen E Crafter – Forrás: Volkswagen Haszonjárművek

A Crafter HyMotion tanulmány
Alapja az e-Crafter és alapvetően nagy távolságok megtételére született. A Crafter HyMotion egy elektromos hajtásrendszerrel szerelt 3,5 tonnás haszonjármű, amely energiáját egy üzemanyagcellából nyeri. 4,2 kg kapacitású hidrogéntartálya 350 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé a modell számára. A tartályok kialakítása a HyMotion esetében moduláris rendszert követ. Egy második változat is elérhető, amely nagyobb tankjának köszönhetően akár 500 kilométert is képes megtenni utántöltés nélkül. Heinz-Jürgen Löw, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának az értékesítés területéért felelős tagja hangsúlyozta: “Ez a jármű egyelőre csak tanulmány, de a műszaki koncepció már sorozatgyártás közeli szinten van. Átfogó költség és haszonelemzést végzünk éppen, amellyel meghatározhatjuk a modell piaci potenciálját. A Crafter HyMotion üzemanyagcellás hajtásával egyértelműen előnyös lenne a kínálat szempontjából, ahol a benzines, dízel, földgáz illetve elektromos erőforrások sorát színesítené.”

Thomas Sedran kiemelte, hogy a termékek akadálytalan villamosításának területén elért előrelépés ellenére a Volkswagen Haszonjárművek továbbra is számít korszerű dízel erőforrásaira. Ezek a logisztika számos ágazata számára – így a hosszú távú szállítások, egyenetlen terepen való közlekedés és nehéz rakomány esetében – alapvető fontossággal bírnak.

A márka a holnap kihívásaira már ma is rendelkezik megoldásokkal. Sedran úgy véli, hogy “összekötjük a jelent és a jövőt. Hűen az IAA Haszonjármű Kiállításon használt mottónkhoz: “A jövődet szállítjuk.” És ez a jövő éppen most kezdődik el!”

2018. szeptember 20. és 27. között a Volkswagen Haszonjárművek Hannoverben a 12-es csarnokban mutat be összesen 50 járművet minden modellsorozatából, 21 jármű pedig a külső kiállítási térben kapott helyet. A kiállítás látogatóinak további 37 jármű tesztvezetésére van lehetőségük az ADAC tesztpályáján.

Forrás: Volkswagen Haszonjárművek

 

(Ezt a cikket 22 alkalommal tekintették meg.)