Aktuális Hírek Járműtechnika Kiemelt hírek Külföld MAN Márkahírek

Konvojozás a logisztikai iparágban: hálózatba kapcsolt teherautók konvoja közlekedik a német A9 autópályán a világ első gyakorlati tesztjében

Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter jelenlétében egy teherautókonvoj indult el a München közelében fekvő Neufahrn városban a DB Schenker telephelyéről az A9 digitális tesztterületen át Nürnberg irányába. A kísérleti projektet a szövetségi kormány körülbelül kétmillió euróval támogatja.

A konvojozási gyakorlati tesztjéhez az indító jelzést (balról jobbra) dr. Christian, T. Haas professzor, a Fresenius Főiskola komplex rendszerkutatási intézetének vezetője, Joachim Drees, az MAN Truck & Bus AG igazgatótanácsának elnöke, dr. Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter, Alexander Doll, a Deutsche Bahn AG áruszállítási és logisztikai igazgatója és dr. Sabina Jeschke professzor, a Deutsche Bahn AG digitalizációs és technikai igazgatója adták meg. – Forrás: MAN Truck & Bus

Andreas Scheuer német szövetségi közlekedési miniszter így nyilatkozott: „Ez egy jövőbemutató kísérleti projekt az A9 autópálya digitális tesztterületünk számára. A közúti áruszállítás ezzel megkezdi az automatizált és hálózatba kapcsolt jövőjét. A jövő technikáját a ma útjaira hozzuk ezzel, próbára tesszük az ember, gép és anyag intelligens összjátékát. Az ennek kapcsán remélt lehetőségek: A logisztikai folyamatok – a rakodórámpától az ügyfélig – még biztonságosabbá, hatékonyabbá és a környezetet kevésbé terhelővé válhatnak. A teherautó-vezetők pedig a digitális teherautókban dolgozó modern logisztikai szakemberekké válhatnak.”

Stratégia partneri kapcsolat az innováció hajtóereje

Mától rendszeres tesztutakat teljesítenek a hálózatba kapcsolt teherautók a 145 kilométer hosszú szakaszon. Augusztus elejéig egyelőre terhelés nélkül végzik a próbákat. Azután a konvojok naponta akár három fuvarral vesznek részt a logisztika mindennapjaiban, és darabárut szállítanak majd, így például gépalkatrészeket, italokat vagy papírt.

Ezzel a projektben résztvevő partnerek úttörő munkát végeznek. „A teherautó-konvojok első németországi bevetése új mércéket állít a logisztikai piacon, és ebből elsősorban az ügyfeleink profitálnak” – mondja Alexander Doll, a DB áruszállítási és logisztikai igazgatója. „Ezzel a projekttel a DB Schenker megmutatja, mi a jövő útja a vállalatok számára a világ minden pontján: innovációkat megvalósítani új partneri kapcsolatokkal.”

A DB Schenker a megoldás bevetésével tovább bővíti digitális üzleti modelljét. „Ma a DB ezzel egy újabb technikát hoz el az utakra. A konvojozási projekttel továbbépítjük éllovas szerepünket az automatizált és hálózatba kapcsolt vezetés terén” – emelte ki dr. Sabina Jeschke professzor, a DB digitalizációs és technikai igazgatója.

Az MAN Truck & Bus és a DB Schenker – saját iparáguknak világszinten is vezető vállalatai – közösen dolgozik azon, hogy az automatizált vezetés témáját előmozdítsa. „Nemcsak egy technika felhasználásról szól ez, hanem a teljes logisztikai láncba való értelmes beillesztéséről is. A közös projektből származó tanulságok fontos fejlesztési lépést jelentenek a sorozatgyártás felé. Az MAN ezzel a felelős vezetést veszi a vállára a haszonjárművek automatizálása és digitalizálása terén” – mondja Joachim Drees, az MAN Truck & Bus AG igazgatótanácsának elnöke.

Egyedülálló gyakorlati bevetés

A mindeddig egyedülálló gyakorlati tesztek során tovább optimalizálják a konvojozási technikát a logisztikai bevetésre, például a rendszerbiztonság, az üzemanyag-fogyasztás és az autópályákon a jobb térkihasználás tekintetében. A projekt résztvevői ezenkívül azt remélik, hogy olyan tapasztalatokat nyernek, amelyek segíthetik a hálózatba kapcsolt vezetés társadalmi elfogadását, valamint felhasználhatók a közlekedéspolitikai és infrastruktúrabeli követelményekhez.

Továbbra is az ember áll a középpontban

Az együttműködés 2017 májusi kezdete óta, valamint a tesztjárművek idén februári átadása óta a teherautó-vezetőket intenzív továbbképzéssel készítették fel a projektben betöltött szerepükre. Az új technika a konvojban dolgozó járművezetőkre gyakorolt pszichoszociális és idegélettani hatásait a Fresenius Főiskola vizsgálja egy kapcsolódó tanulmányában. Így a teherautó-vezetők fontos tapasztalatait is figyelembe veszik, valamint továbbfejlesztik pályaképüket. „Nyilvánvaló, hogy a mobilitási és szállítási rendszer digitalizálása teljesen új követelményeket támaszt az iparágban foglalkoztatottak számára” – mondta dr. Christian Haas professzor, a Fresenius Főiskola komplex rendszerkutatási intézetének vezetője. „Reméljük, hogy a felismeréseinkkel hozzájárulhatunk más digitalizált ember-gép interfészek jobb megértéséhez és kialakításához is.

Forrás: MAN Truck & Bus

Konvojozás: működési elv és előnyök

A konvojozás alatt olyan közúti járműrendszert értünk, amelyben legalább két teherautó az autópályán vezetéstámogató és szabályzórendszerek segítségével kis követési távolsággal haladhat egymás mögött. A konvojban haladó összes járművet egy „elektronikus vonórúd” kapcsol össze jármű-jármű kommunikáción keresztül. A vezető jármű határozza meg a sebességet és az irányt.

Forrás és kiemelt kép: MAN Truck & Bus

 

(Ezt a cikket 90 alkalommal tekintették meg.)