Hírek Kiemelt hírek Külföld Útdíj

Emelkedett az elektronikus útdíj-bevétel Csehországban

Csehországban az idei első félévben 5,4 milliárd koronát (64,8 milliárd forint) szedtek be a kamionokra, tehergépkocsikra és autóbuszokra vonatkozó elektronikus útdíjból, ami éves összehasonlításban 4,85 százalékos növekedés – közölte hétfőn az osztrák Kapsch társaság, amely az útdíj beszedését kezeli.

Illusztráció – H. Szabó Sándor (1953-2017) felvétele

Az útdíjból befolyó bevételek növekedése a cseh és az európai gazdaság erősödésének következménye. Csehországban 2007-ben vezették be az elektronikus útdíjat, a bevételek összértéke mintegy 93,4 milliárd korona (1120,8 milliárd forint). Az idei év bevétele a Kapsch várakozásai szerint 10,4-10,6 milliárd korona közötti lesz – mondta David Simoník, a társaság szóvivője.

Az osztrák Kapsch szerződése a cseh állammal az útdíj beszedésére 2019-ben jár le. Az új üzemeltetőre kiírt pályázatot a Czech Toll/Sky Toll cseh-szlovák társaság nyerte, amely a rendszer tízéves üzemeltetésért 10,75 milliárd koronát kért az államtól. A pályázat eredményét azonban a cseh versenyhivatal egyelőre nem jogerősen semmisnek nyilvánította. A cseh közlekedési tárca a döntést megfellebbezte.

A cseh elektronikus útdíj-rendszerben mintegy 530 ezer kamion, tehergépkocsi és autóbusz van regisztrálva. A személygépkocsik a fizetős utakat továbbra is matricával használhatják. Csehországban a fizetős autópályák hossza 1234 kilométer, a gyorsforgalmú utaké pedig 234 kilométer.

A cseh közlekedési minisztérium korábbi közlése szerint 2020. január 1-jétől a fizetős utak hossza 900 kilométernyi gyorsforgalmi úttal egészül ki.

Forrás: Kokes János – MTI

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor (1953-2017)

 

(Ezt a cikket 44 alkalommal tekintették meg.)