Aktuális Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Külföld Munkavállalás

Az Európai Parlament nem hagyta jóvá a tárgyalási mandátumát a fuvarozói szektor új szabályozásáról

Szavazásra fogják bocsátani az uniós kiküldetési irányelvhez kapcsolódó, a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló javaslatot júliusban az Európai Parlamentben, miután a képviselők elutasították a közlekedési szakbizottság álláspontjának automatikus jóváhagyását a testület csütörtöki plenáris ülésén.

Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az EP közlekedési bizottsága június elején szavazta meg a jelentését, s ez alapján a jövőben kivonnák a nemzetközi áru- és személyfuvarozást az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól, a kabotázst (nem honos fuvarozók által végzett belföldi szállítást) végző sofőröket viszont nem.

Ha ezt a jelentést jóváhagyta volna az EP plenáris ülése, akkor az lett volna az Európai Parlament hivatalos álláspontja az Európai Bizottsággal és a tagországok kormányait tömörítő tanáccsal folytatott tárgyalásokon, a képviselők többsége azonban ez ellen szavazott csütörtökön. A júliusi plenáris ülésen napirendre tűzik, majd szavazásra bocsátják a kérdést.

Egyelőre még a tanács sem fogadta el az ügyben a közös álláspontját, így nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések.

A legfőbb vitás pont az, hogy a fuvarozói szektorra is vonatkozzanak-e a kiküldetésben lévő munkavállalókra érvényes előírások. A szemben álló országok szociális dömpinggel, illetve protekcionizmussal vádolják egymást. A kiküldött munkavállalókra elvileg azonos szabályok vonatkoznának a munkabér és a munkafeltételek terén, mint a helyiekre, ami a bírálók szerint számos újonnan csatlakozó országot hátrányosan érintene.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 110 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.