Forgalomkorlátozással tiltakoztak a magas üzemanyagárak miatt a szerbiai autósok

Szerbia több városát is megbénították pénteken azok az autósok, akik járműveik leállításával tiltakoztak a magas üzemanyagárak miatt.

Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán és Nisben, de számos kisebb városban is leállt a forgalom egy órára péntek délután öt órakor, a tiltakozás szervezői ugyanis felhívásukban arra kérték az autósokat, hogy ahol 17 órakor tartózkodnak, ott álljanak le járműveikkel. Az ország több városában kihelyezett kamerák felvételei alapján megállapítható, hogy több ezren csatlakoztak a megmozduláshoz.

Az üzemanyag ára az év eleje óta folyamatosan növekszik a nyugat-balkáni országban, a szerbiai autós és motoros szövetség tájékoztatása szerint a térségben csak Albániában kell többet fizetni a benzinért és gázolajért. Jelenleg a benzin literenkénti átlagára 152 dinár (412 forint), míg egy liter gázolajért átlagosan 167 dinárt (452,6 forint) kell fizetni. A magas üzemanyagárak miatt sok autós utazik Bosznia-Hercegovinába, Romániába vagy Bulgáriába, hogy ott töltse fel gépjárműve tartályát.

A szerbiai átlagfizetés márciusban 49 400 dinár (mintegy 134 ezer forint) volt, ám sokan a 26 300 dináros (70 ezer forint) minimálbér körüli összeget keresik az országban, a munkanélküliség pedig az év első negyedévében 14,8 százalékos volt.

Forrás: Markovics Annamária – MTI

 

(Ezt a cikket 61 alkalommal tekintették meg.)