Aktuális Érdekvédelem Fuvarpiac Hírek Kiemelt hírek Külföld Munkavállalás

Az EP közlekedési bizottsága kivonná a nemzetközi fuvarozókat az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól

Kivonná a nemzetközi áru- és személyfuvarozást a jövőben az uniós kiküldetési irányelv hatálya alól az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága, amely szűk többséggel szavazta meg az elmúlt héten a jelentését.

Illusztráció – Magyar kamion halad egy német autópályán – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A szakbizottsági tagok többsége azon az állásponton volt, hogy a készülő szabályok értelmében a nemzetközi fuvarozók ne számítsanak kiküldött munkavállalóknak, a kabotázst (nem honos fuvarozók által végzett belföldi szállítást) végző sofőrök viszont igen.

Deli Andor fideszes EP-képviselő szerint a szöveg erős támogatást jelenthet a közép- és kelet-európai érdekek védelmében az új szabályok megalkotása során.

“Nagyon sok munka áll a mai eredmény mögött, hiszen az Európai Bizottság eredeti javaslata teljesen ellentétes irányt jelölt ki a nemzetközi fuvarozás számára” – közölte Deli, aki szerint ez olyan pluszterhet jelentene az érintett vállalkozásoknak, amely ellehetetlenítette volna a tevékenységüket, veszélybe sodorva több tízezer sofőr munkahelyét és jelentős drágulást okozva.

Magyar szempontból különösen kiemelt témáról van szó, ugyanis Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) körülbelül 6 százalékát teszi ki a fuvarozás és az ehhez kapcsolódó logisztikai szektor, 13 ezer magyar fuvarozócéget és rajtuk keresztül 120 ezer munkahelyet érint – olvasható a politikus közleményében.

Több képviselő ugyanakkor élesen bírálta az elfogadott dokumentumot. A TRAN francia tagjai például pártállástól függetlenül tiltakozásukat fejezték ki. A francia szociáldemokraták szerint a “fuvarozók jogainak elfogadhatatlan megsértését” vonná maga után, ha ilyen formában fogadnák el az új szabályozást.

Amennyiben a mostani jelentést jóváhagyja az EP plenáris ülése, akkor az lesz az Európai Parlament hivatalos álláspontja az Európai Bizottsággal és a tagországok kormányait képviselő tanáccsal folytatott tárgyalásokon. A tanács még nem fogadta el az ügyben a közös álláspontját, így egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődhetnek majd meg az intézményközi egyeztetések.

Forrás: Bajnok Artúr – MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 164 alkalommal tekintették meg.)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók letiltásával.