Baleset-megelőzés Hírek Szervezetek hírei

A Magyar Gumiabroncs Szövetség is csatlakozott a közúti biztonságot szolgáló uniós kezdeményezéshez

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) is csatlakozott az Európai Közlekedésbiztonsági Kartához (European RoadSafety Charter), a 2004-ben az Európai Bizottság által indított kezdeményezés elsődleges célkitűzése, hogy a közlekedési balesetek száma a felére csökkenjen az európai utakon – közölte a HTA hétfőn az MTI-vel.

Illusztráció – MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

A közlemény szerint a karta az Európai Unió legnagyobb, közúti biztonság javítását szolgáló civil társadalmi platformja, ugyanis az EU 28 tagállamából 3400 tagja van, akik között állami- és magánszervezetek, vállalatok, egyesületek, intézmények, továbbá városok és régiók találhatóak.

Hozzátették, hogy részben a Kartának köszönhetően is 2001 és 2010 között 43 százalékkal, 2010 óta pedig újabb 18 százalékkal csökkent a végzetes balesetek száma a kontinensen, de még így is naponta 70 ember hal meg közúti balesetben, és sokan szenvednek súlyos sérüléseket.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség 2011-ben alakult, hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat (Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli) részvételével.

A gumiabroncs iparágban az országban közvetlenül mintegy 6 ezer, közvetve több mint 15 ezer a foglalkoztatottak száma. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves eredménye 528 milliárd forint volt. A HTA tagjai a becslések szerint a magyar GDP 1,5 százalékát adják. A HTA megalakulása óta tagja az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetségének (ETRMA).

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 33 alkalommal tekintették meg.)