Egyéb Hírek Kommunikáció és Informatika

Magyar weboldalak elérése külföldről

Számtalan visszajelzés és megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a hungarokamion.hu oldalt nem lehet elérni külföldről és csak egy Forbidden hibaüzenet olvasható a böngészőben. Sajnos már egy ideje így van, ugyanis valamikor 2017 elején rendszeres, túlterheléses támadások érték az oldalt külföldi IP címekről, ezért a tárhelyszolgáltató egészen egyszerűen letiltotta a hungarokamion.hu elérését a határon túlról, a szerver védelme érdekében.

Természetesen a rosszindulatú támadásoktól igyekszünk különböző szoftveres megoldásokkal védekezni, azonban az ukrán, orosz és még ki tudja milyen országok hekkereinek ezek nem jelentenek problémát. Persze az elszigetelődés sem jelent teljes megoldást, de a külföldi elérés korlátozása jelentősen csökkentette a támadások számát.

Sajnos biztonsági okok miatt egyre több weboldal tulajdonos, illetve szolgáltatók (pl.: bankok, tárhely szolgáltatók) választják ezt a megoldást, de vannak olyan esetek is, amikor jogi problémák miatt nem lehet külföldről igénybe venni hazai szolgáltatásokat. Ilyen lehet egyes YouTube tartalmak megjelenítése vagy pl. az internetes TV szolgáltatók többsége sem engedélyezi a külföldről történő használatot.

A megoldás a problémára a VPN szerver használata, amely egész egyszerűen elrejti a valós IP címünket, így ha meglátogatunk egy weboldalt, akkor az nem az Internet szolgáltatónk által kiosztott IP címet foglya látni, hanem a VPN szerver által kiosztottat. A VPN azaz a Virtuális Magán Hálózatok működésére most nem térek, akit bővebben érdekel, bőven talál róla információt pl. a Google-n vagy a YouTube-n.

Az egész egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy elsőre tűnik, hiszen a működésének pontos ismerete nélkül is bárki könnyedén használhat VPN szolgáltatót. Én erre a célra az ingyenes Hola unblocker VPN proxy szolgáltatását vettem igénybe, amely tulajdonképpen nem más, mint egy böngésző bővítmény. Nagy előnye, hogy nem csak magyarul működik, hanem Magyarországi IP címet is ki tud osztani. Én Google Chrome és Firefox böngészőkben teszteltem egy Angliai utazásom alkalmával, de mivel a Google Chrome böngészőben nekem zökkenőmentesebben üzemelt, így most csak ezt mutatom be.

A Hola unblocker VPN bővítményt a Google Chrome böngészőben az alábbi linkre kattintva tudjuk telepíteni:
https://chrome.google.com/webstore/detail/unlimited-free-vpn-hola/gkojfkhlekighikafcpjkiklfbnlmeio?hl=hu

Íme a telepítésről egy rövid videó:

A telepítést követően a böngésző URL mezőjébe írjuk be a webcímet (pl.: hungarokamion.hu), majd mellette a jobb oldalon a Hola ikonra kattintsunk. A Hola bővítmény legördülő felületén először ki kell választani azt az országot amelyben a megtekinteni kívánt tartalom található, így jelen esetben Magyarországot. Ezt követően a Hola felépíti a kapcsolatot és megjelenik a weboldal teljes tartalma. Ha ez elsőre mégsem történne meg, akkor ismételten írjuk be az URL sávba a weboldal címét és nyomjunk egy entert. Nálam elfordult, hogy csak másodikra vagy harmadikra töltődött be az oldal, de ez csak ritkán fordult elő.

A bővítmény megjegyzi a rajta keresztül felkeresett oldalak domain címét, így legközelebb már a szokásos módon betölt a minden tartalmat erről az URL címről. Mivel VPN szolgáltatáson keresztül egy kicsit lassabb a böngészés, ezért a böngésző csak akkor használja a Hola bővítményt, ha a webcím beírását követően a Hola kis lángoló ikonjára kattintunk. A Hola bővítmény is rendelkezik saját URL mezővel ha a “Böngészés A” szó fölé húzzuk az egeret, így a blokkolt weboldal webcímét közvetlenül ide is beírhatjuk. A Hola bal oldali lenyíló menüjében a Beállításokra kattintva megtaláljuk a VPN-en keresztül használt oldalak listáját, amelyet akár törölhetünk is.

A saját weboldalamon kívül a Telenor MyTV szolgáltatását is igénybe vettem a Hola segítségével, így Angliában is tudtam nézni a kedvenc magyar TV műsoraimat. Ha már ismét Magyarországon tartózkodunk, akkor a gyorsabb böngészés érdekében érdemes kikapcsolni a bővítményt! Ilyenkor a Hola lángoló ikonja szürkére változik.

Jó hír, hogy a Hola telepíthető mobil eszközökre is az Android Play áruházból vagy az iOS App Store-ból!

Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 2452 alkalommal tekintették meg.)