Ajánlatok Alkatrészgyártók hírei Felszerelés Hírek Járműtechnika Szerviz

Klíma kompresszor olaj: minden, amit tudni kell

A kompresszor a légkondicionáló berendezés szíve, amely kritikus feladatot lát el. Ha nem működik, akkor a légkondicionáló tönkremegy, meghibásodása pedig javítása költséges és munkaigényes. A kompresszorok meghibásodásával kapcsolatos okok feltárása létfontosságú a szervizek és üzemben tartók számára. A telepítés és karbantartás során elkövetett leggyakoribb hiba a nem megfelelő kompresszor-olaj használata, mely a lehető legkönnyebben elkerülhető. A DENSO bemutatja, hogyan kerülhetők el ezek az egyszerű, ám költséges hibák.

A kompresszor olaj a kompresszor mozgó részeit keni és hűti, emellett vékony filmet képez a henger és a dugattyúk között. Ezért az olajnak a helyes kenési teljesítménnyel, viszkozitással és a hűtőközeggel való keveredési képességgel kell rendelkeznie. A DENSO klíma-kompresszorokra vonatkozó garanciális igénybejelentései azt mutatják, hogy az esetek 25%-ában a szervizek nem megfelelő PAG-olajat használtak. A nem megfelelő olajok – mint pl. univerzális olajok vagy keverékek – használata elkerülhetetlenül bemaródáshoz és károsodáshoz vezet és ez a klíma kompresszorok meghibásodásának második leggyakoribb oka.

Vigyázni kell az univerzális olajokkal!

A szervizek által gyakran előnyben részesített univerzális PAO-olajok, a PAG-olajokhoz képest eltérő kenési teljesítménnyel és viszkozitással, valamint a hűtőközeggel való alacsonyabb keveredési képességgel rendelkeznek. Az eltérő viszkozitás vékonyabb filmréteget eredményez a henger és a dugattyúk között, a hűtőközeggel való alacsonyabb keveredési képesség pedig az olaj elégtelen keringését okozza, ezáltal csökkenti a kompresszor kenését és hűtését. Ez a kompresszor bemaródásához vezet és megrövidíti a kompresszor élettartamát. A helyes olajtípus azonosításához célszerű a kompresszor azonosító címkéjére hivatkozni, amelyeket a kompresszor hátsó részén, vagy az oldalán találunk. Esetenként ez eltérhet a jármű specifikációitól, ezért mindig ellenőrizni kell a kocsi gyártójának adatait. 

Megfelelő mennyiségű olajat

A szabályos rendszerekhez szükséges olajmennyiség a kompresszor típusától és a rendszer tervezésétől függ. Mind a túl sok, mind pedig a túl kevés olaj csökkenti a kompresszor élettartamát és kedvezőtlenül befolyásolja a rendszer hűtési teljesítményét.  Éppen ezért fontos, hogy az olajat a klíma szervizállomáson engedjék le és pontosan megmérjék a térfogatát. A leengedett térfogatot kell hozzáadni a hűtőkörhöz, amikor feltöltik a hűtőközeggel. A régi kompresszor eltávolítása után le kell engedni az olajat a kompresszorból és meg kell mérni a mennyiséget. Ezt követően ellenőrizni kell a kompresszor telepítési útmutatóját a megfelelő olajleengedési eljáráshoz.

Telepítési javaslatok                                  

  • Ha a rendszert hűtőközeggel átmosták: A helyes olajmennyiséggel feltöltve szállított eredeti DENSO kompresszorokat azonnal fel lehet szerelni. Ilyenkor alaposan át kell forgatni kompresszort, mert így egyenletesen tud eloszlani az olaj. Ezzel elkerülhető az esetleges károsodás a kompresszor mozgásának kezdetekor vagy üzembe helyezéskor. 
  • Bizonyos alkalmazásokhoz szükség lehet olaj hozzáadására: Például ha az egyes párologtató és a kettős párologtató körök egy és ugyanazon alkatrészszámmal rendelkeznek, vagy ha az új kompresszor olajmennyisége eltér a jármű specifikációban megjelölttől. Mindig ellenőrizni kell a gépjármű gyártójának adatait a megfelelő olajmennyiség biztosítása érdekében! Soha ne adagoljunk olajat közvetlenül a kompresszorba, helyette inkább a kondenzátorba, a szárító tartályba vagy a második párologtató körbe öntsük!
  • Az eredeti klíma kompresszor berendezések globális piacán való 40%-os részesedésével a DENSO vezető szerepet tölt be a világpiacon. A DENSO cserealkatrész kompresszorai 100%-ban eredeti alkatrészek garantált illeszkedéssel, amellyel „biztosra mehet”, és amelyek állandó légkondicionálást biztosítanak, álló jármű esetén is, sokkal kellemesebbé téve az utastér levegőjét. 

DENSO

A japán Aichi prefektúra Kariya városában található DENSO Corporation cég fejlett technológiák, rendszerek és alkatrészek vezető globális autóipari beszállítója a hőszabályozás, erőátviteli vezérlés, elektronika, valamint információ és biztonság területén. Ügyfelei közé tartoznak a világ nagy autógyártói. A vállalatnak világszerte több mint 200 leányvállalata és kapcsolt vállalkozása van 38 országban és régióban (beleértve Japánt is), valamint több, mint 151.000 alkalmazottja. A 2016. március 31-én véget ért üzleti évben a konszolidált globális árbevétel 34,8 milliárd eurót tett ki. Tavaly a konszolidált globális árbevétel 8,8 százalékát a DENSO kutatásra és fejlesztésre fordította. A termékminőségre és újításra való összpontosítás mellett a DENSO különleges jelentőséget tulajdonít a környezetvédelmet, biztonságot és védelmet érintő kérdésekre, továbbá a Vállalati Társadalmi Felelősségvállalással (CSR) kapcsolatos tevékenységekre.

Forrás: One On One Kommunikáció

 

(Ezt a cikket 2714 alkalommal tekintették meg.)