Érdekvédelem Fuvarpiac Gazdaság Hírek Kiemelt hírek

Drasztikusan drágulhatnak az élelmiszerek az uniós jogszabályok miatt

Ha elbuknak a magyar javaslatok Brüsszelben, egyes termékek akár 20%-kal is drágábbak lehetnek a polcokon.

Dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára – Forrás: Úton Online

“Minden árunak az árába be kell építeni, ha esetleg drágább lesz a szállítmányozás. A legvégén ezt a fogyasztók is meg fogják érezni, hiszen a boltokban elérhető termékek drágábbak lesznek.” – fogalmazta meg dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a NiT Hungary sajtónyilvános ülésén, ahol Takács Szabolcs államtitkárral, Deli Andor EP képviselővel és a NiT Hungary elnökségével tekintették át a magyar fuvarozást és a hazai fogyasztókat is érintő Uniós jogszabálycsomag hatását.

A 2017 májusában beterjesztett mobilitási csomag jelentős mértékben nehezítené a piacon való fennmaradást a magyarországi-, valamint a kelet-közép európai fuvarozók számára.

“Közel 120 ezer munkahely érintett a kisvállalkozók között, amelyre veszély leselkedik. Ha megvalósulnak a tervezett előírások, sok magyar kisvállalkozó a tőkeszegénységéből adódóan nem tudja majd a versenyt állni, és 120 ezer munkahely kerül veszélybe.” – hívta fel rá a figyelmet Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára – Forrás: NiT Hungary

Az Európai Bizottság csomagjavaslata túlzott adminisztrációs többletterhet jelenthet a gazdasági szereplők, különösen a kis- és középvállalkozások számára. A szabályozási tervek a közúti szállítás díjainak jelentős növekedését eredményezhetik, ami általános áremelkedéshez vezethet minden termékcsoportban. Az előkészületben lévő változtatások az Európai Unió versenyképességére is kedvezőtlenül hathatnak.

“Nem csak közép-kelet-európai tagállamok, hanem dél-európai tagállamok, északi tagállamok, valamint Nagy-Britannia és Írország is hasonlóan gondolkoznak. Amit tehetünk, hogy folyamatosan napirenden tartjuk és semmilyen körülmények között ezt nem fogadjuk el.” – hangsúlyozta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Forrás: Úton Online

Kiemelt kép: Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára – Forrás: NiT Hungary 

 

(Ezt a cikket 53 alkalommal tekintették meg.)