25.000 autós megkérdezésével fejlesztette ki legújabb abroncsát a Bridgestone

Fotó: Bridgestone

Tatabányán készül, vizes úton is rövidebb távon megáll és jobban irányítható a Bridgestone Turanza T005

Több mint 25.000 autótulajdonos megkérdezésével és visszajelzései alapján fejlesztette ki legújabb gumiabroncsát a Bridgestone. Az új, innovatív Turanza T005 abroncs speciális futófelület kialakításának és egyedi gumikeverékének köszönhetően vizes úton is gyors megállást és jó irányíthatóságot biztosít a gépjárművezetőknek. Az abroncsok méretválasztékának 60%-a a Bridgestone tatabányai üzemében készül, és innen kerül az európai gumiszerviz műhelyekbe és a jelentősebb autógyártókhoz.

A Bridgestone Turanza T005 abroncs nagy mennyiségű vizet képes gyorsan elvezetni a nagyszámú és nyitott vállblokkoknak is köszönhetően. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Esős, vizes úton az autójukat naponta használó autósok 43%-a a kanyarokban való jó irányíthatóságot, valamint a rövid féktávot tartja a gumiabroncsok legfontosabb tulajdonságának. Ennek hátterében az áll, hogy vizes úton, főutakon és autópályákon az előzést, a városi forgalomban pedig a váratlan közlekedési helyzetek elkerülését tekintik a vezetők a legnehezebb és legveszélyesebb forgalmi szituációnak – derült ki a vállalat autósok körében végzett páneurópai felméréséből.

Az abroncsok funkcionális tulajdonságai azért egyre fontosabbak a gépjárművezetőknek, mert esőben, különösen az egyre gyakoribb, özönvízszerű esőkben, az autósok mind az autóúton és autópályán, mind pedig a városi közlekedésben több közlekedésbiztonsági kockázattal szembesülnek.

A Bridgestone Turanza T005 abroncsokkal szerelt autóval biztonságos a megállás a gumikacsák előtt. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Autópályán, vizes útfelületen a megkérdezett autósok számára a legnagyobb kihívást az előzés, az autóutakon pedig a lassújárművek és a mezőgazdasági gépek, traktorok kikerülése jelenti. A gépjárművezetők ugyanakkor nagy kockázatként tekintenek azon ritkábban előforduló esetekre, amikor hirtelen felbukkanó vadállatokkal és az úgynevezett „szellemsofőrökkel” való összeütközés elkerülése érdekében  kell hirtelen irányt váltaniuk.

Esőben a városi közlekedés is több kihívást tartogat a lecsökkent látótávolság miatt. A megkérdezett autósok ilyen helyzetekben a hirtelen eléjük lépő gyalogosoktól és gyermekektől, vagy az eléjük kanyarodó kerékpárosoktól tartanak a leginkább, de különösen az eső kezdetén, amikor az útfelület még nyálkás és csúszósabb is, a kanyarodást is nehezebbnek tartják, mint száraz úton.

Pataki Zita is tesztelte a Bridgestone Turanza T005 abroncsot, aki elmondja időjárás előrejelzéseiben, ha ideje nyári abroncsra váltani. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

„Az időjárás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatását az autósok érzékelik a legjobban. Az európai autóvezetők 43%-a éppen ezért esőben és vizes úton, a kanyarokban való jó irányíthatóságot és a rövid féktávolságot tartja az abroncsok két legfontosabb tulajdonságának” – mondta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője. „Elmondhatjuk tehát, hogy az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt szemléletváltás zajlik az autóstársadalomban, hiszen az abroncsok közlekedésbiztonságban játszott funkciói immár fontosabbak az autósoknak, mint az ár (23%), vagy az üzemanyag-hatékonyságban (8%) játszott szerepük” – tette hozzá a szakember.

Kifejezetten az eső jelentette közlekedésbiztonsági kihívásoknak és a felmérésben megkérdezett autósok elvárásainak megfelelően fejlesztette ki legújabb nyári abroncsát a Bridgestone.

Vizes, nedves útfelületen is biztonságos a kanyarodás a Bridgestone Turanza T005 nyári abronccsal szerelt autóval. – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A TÜV SÜD Európa legnagyobb független minőségellenőrző és tanúsító intézetének teszteredményei alapján, a Turanza T005 abronccsal vizes úton, 60 km/óra sebességgel haladó autónak a versenytárs abroncsokhoz képest lényegesen rövidebb a fékútja: átlagosan 2,3 méterrel rövidebb féktávon lassítható le teljesen. Az abroncs jobb irányíthatóságát, manőverezhetőségét pedig az mutatja, hogy ugyanezzel a sebességgel kisebb, akár 42 méteres íven is képes biztonságosan kanyarodni.

Abban, hogy az abroncs vizes útfelületen is jól tapad és jobban irányítható, a Bridgestone több újítása is fontos szerepet játszik.

„A Turanza T005 abroncs futófelületének közepén lévő mintaárok kialakítása optimalizálja az abroncs és az útfelület között lévő folyadék áramlását, a nagyszámú és nyitott vállblokkok pedig könnyebben vezeti el azt.” – mondta Németh Gergely, a Bridgestone Magyarország Kft. műszaki főmunkatársa. „Új megoldás az is, hogy az abroncs futófelületén, az árkok közötti mintaelemek sarkai lekerekítettek, a vállblokkok pedig egymással összekapcsoltak. Ez lehetővé teszi, hogy a minta széle fékezéskor kevésbé deformálódjon, és kevésbé emelkedjen el az útfelülettől, az abroncs így nagyobb felületen érintkezik az úttesttel és rövidebb lesz a féktáv” – teszi hozzá a szakember.

A Turanza T005 vizes útfelületen nyújtott jobb tapadásában jelentős szerepet játszik a gumikeverék is. A Bridgestone gyárai közül a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy olyan új típusú alapanyag előkészítő berendezés, amely az eddigieknél jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz, így a Turanza T005 abroncsokhoz is.

Az új fejlesztésű Turanza T005 abroncsok több mint 100 különböző méretben érhetőek el, a 14-21 coll mérettartományban. A méretválaszték mintegy 60%-a Magyarországon, a Bridgestone tatabányai gyárában készül és innen jut el az autósok millióihoz.

Forrás és kiemelt kép: Premier Next Communications – Bridgestone Magyarország Kft.

 

(Ezt a cikket 84 alkalommal tekintették meg.)