Hírek Időjárás Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Az ismételt havazás miatt Párizsban elővigyázatossági intézkedéseket rendeltek el az újabb káosz elkerülésére

Franciaország északi részén pénteken ismét havazás kezdődött, ezért Párizsban és környékén elővigyázatossági intézkedéseket rendeltek el a hét eleji káosz elkerülésére.

Forrás: Pixabay

A francia fővárosban hétfőn kezdődött havazás szerda délben elállt, pénteken azonban ismét 27 megyében rendelt el riasztást a francia meteorológiai szolgálat a közúti közlekedésre vonatkozóan a havazás és jegesedés miatt. A Météo France 3-7 centiméteres friss hórétegre számít országszerte, ami nem éri el szerda virradóra leesett hó mennyiségét, de éjszaka a hőmérséklet ismét mínusz 10 fokig süllyedhet.

Párizsban délelőtt kezdett ismét havazni, ezért az Eiffel-torony pénteken és szombaton is zárva marad a nagyközönség előtt, a lépcsők a jegesedés miatt ugyanis járhatatlanok, a vasszerkezetet pedig nem lehet sózni, és a homokos beszórás sem engedélyezett, mert kárt tehet a felvonók szerkezetében. A Louvre és a Concorde tér között elterülő Tuileriák kertjét is lezárták.

A közlekedési minisztérium a “tél újabb rohama” miatt rendkívüli óvatosságra kért mindenkit, míg a belügyminiszter és a prefektúra egyenesen azt kérte az autósoktól, hogy ne használják a járműveiket. Ezt láthatóan megfogadták a párizsiak, az autóforgalom az átlagosnál kisebb a városban.

A déli 118-as számú bevezető autóutat – ahol kedden este mintegy kétezren ragadtak a járműveikben a dugókban – szombat délig lezárták az autósok elől. A tömegközeledés azonban menetrendszerűen működik, a vonatok, a metrók, a villamosok és a buszok fennakadás nélkül közlekednek, s a párizsi repülőtereken sem kell késésekre számítani.

Az iskolabuszok azonban a Párizs környéki öt megyében nem közlekednek, a teherszállító járműveknek is megtiltották pénteken – legalább szombat délig – a közlekedést a fővárosban és környékén, kamionok ezrei vesztegelnek a pihenőhelyeken. Florence Berthelot, a francia fuvarozók országos szövetségének vezetője csütörtökön azt mondta, hogy a közlekedési korlátozásokat túl későn teszik közzé a hatóságok és nem egyeztetnek az érintettekkel. A szervezet szerint emiatt napi 60 millió eurós veszteséget szenved az ágazat.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 54 alkalommal tekintették meg.)