Hírek Iveco Kiemelt hírek Külföld Márkahírek Rendezvények Sport Versenyek

Iveco: Afrikai siker

Győzelmet aratott az egyre rangosabb afrikai terepraliversenyen az IVECO támogatását élvező PETRONAS De Rooy IVECO csapat. Habár az eredeti Dakar-rali átköltözött Dél-Afrikába, a maga után hagyott űrt nagyszerűen kitölti az Africa Eco Race.

A kategória első helye és az összetett negyedik helye fantasztikus eredmény

Lélegzetelállító tájakon jelölték ki az Africa Eco Race útvonalát, ahol az IVECO csapatáért is drukkolhattunk. Most pedig mosollyal az arcunkon üdvözölhetjük a teherautók kategóriájának élén végző PETRONAS De Rooy IVECO csapat eredményét! A győzelemhez 12 gyorsasági szakaszon kellett átküzdenie magát az alakulatnak, az összekötőkkel együtt pedig összesen 6500 kilométert tettek meg három országot érintve.

A verseny rendkívül izgalmasan alakult. Olykor csak másodpercek választották el egymástól a versenyzőket a szakaszok célvonalánál, úgyhogy valóban kemény mezőny jött össze az „ex-Dakarra”. Gerard de Rooy és navigátora, Moi Torrallardona viszont egy pillanatig sem engedte ki a markából a vezetést. A 400-as rajtszámú IVECO POWERSTAR az összes gyorsaságit az élen zárta, legyen az sziklás kősivatagi vagy dűnékkel tagolt homoksivatagi útvonal.

Öt szakaszt Marokkóban, hatot Mauritániában és egyet Szenegálban teljesített a mezőny

Ha jól belegondolunk, talán nem is annyira meglepő az eredmény, hiszen az IVECO már a nyolcadik éve folyamatosan a De Rooy csapat mögött áll. Ennek egyik pozitív hozadéka, hogy jól összeszoktak, márpedig ez mindig előnyére válik egy versenycsapatnak. Na, meg persze az IVECO járművek legendás megbízhatósága, szívóssága és terepjáró képessége sem elhanyagolható tényező. Az Africa Eco Race során extrém körülmények között kell bizonyítania a technikának. A POWERSTAR pedig jelesre vizsgázott a közel ezer lóerős Cursor 13 motorral az orrában.

Nincs legyőzhetetlen akadály a POWERSTAR előtt

Ahogy korábban már említettük, ez a verseny lényegében a korábbi Dakar-rali versenyek egyenesági leszármazottja. Így az utolsó szakaszát is hagyományosan a Rózsa-tó partján rendezték, amelynek végén a pódium tetejére állhattak az IVECO kamionnal versenyző csapat tagjai. Gerard de Rooy elégedetten nyilatkozta, hogy nagyon élvezte a verseny minden percét. A lenyűgöző tájak és a gyorsasági szakaszok nehézsége is elnyerte a tetszését. Összességében „nagyon jó érzésekkel tekint vissza” a versenyre, és nekünk, nézőknek sem lehet okunk panaszra.

Egyre népszerűbb a nézők körében az Africa Eco Race

Érdekes kicsit elmerengeni a verseny jövőjéről. Az idei produkció simán hozta a Dakaron megszokott izgalmakat – és ez most mind a két Dakarra érvényes, a múltbélire és a jelenleg zajlóra is – illetve látványban sem volt kevésbé lenyűgöző. Ugyanakkor még mindig a Dakar-rali ütőkártyája, hogy ismertebb nevek indulnak ott, ami jelentős nézőcsalogató tényező. Ám De Rooy részvétele az afrikai megmérettetésen talán egy trendforduló előjele. Az Africa Eco Race szervezői profi módon jártak a nézők kedvébe. A verseny honlapján mindent megtaláltak: részletes leírásokat a szakaszokról, élő időeredményeket (ide kattintva a végeredmény is megjelenik), látványos videós összefoglalókat, szóval egyre inkább a jelenlegi Dakar-rali fejére nő az afrikai verseny. Ha kitart ez a lendület, könnyen népszerűbbé is válhat. Viszont mit lép erre a Dakar? Lehet, hogy visszatérnek Afrikába? Érdekes évek előtt állunk, az egyszer biztos. Reméljük, hamarosan a hivatalos Dakarról is jó hírekkel szolgálhatunk a PETRONAS De Rooy IVECO csapatainak szereplésével kapcsolatban. Már csak néhány nap és Dél-Amerikában is véget ér a száguldás.

Forrás és fotók: Danubetruck Magyarország Kft. – Driver Club Magazin

 

(Ezt a cikket 21 alkalommal tekintették meg.)