Fotó: Tesla

A Tesla bemutatta a nyilvánosságnak legújabb terméket, a Semi truck névre keresztelt nyerges vontatóját. Mint minden Tesla jármű, ez is elektromos meghajtású, amelyről a hátsó, rejtett dupla kerekeket hajtó négy, nagy teljesítményű elektromos motor gondoskodik.

Fotó: Tesla

A vontató rendkívül áramvonalas formatervel érkezett, a különlegessége pedig a középre helyezett vezetőülés. A vezetőfülke első ránézésre elég nagynak tűnik, de a látszat csal! Valójában meglehetősen kicsi, és még ágy sincs benne, amelyet a későbbi, modellválaszték bővítésekor fognak bemutatni.

Fotó: Tesla

A nagy teljesítményű akkumulátorok a vezetőfülke padlója alatt kerültek elhelyezésre, így az alacsonyan elhelyezett motorokkal együtt a jármű súlypontja is nagyon alacsonyra került, amely könnyű vezethetőséget és jó úttartást biztosít. A lítium-ion akkumulátorok teljes feltöltése esetén 500 mérföldes (805 km) hatótávolságot biztosítanak, 30 perces gyorstöltéssel pedig 400 mérföld (644 km) tehető meg. Ez azt jelenti, hogy amíg a rakódás történik, akár fel is tölthetők az akkumulátorok, persze csak akkor, ha van a közelben egy Megacharger töltő állomás, amelyet szintén a Tesla szeretne kiépíteni.

A járművet úgy tervezték, hogy rendkívül megbízható legyen, így akár 1,6 millió km is megtehető vele lerobbanás nélkül. A 4 elektromos motorból akár kettő is elromolhat, a maradék kettő így is képes eljuttatni a járművet a rakományával együtt a célálomásig. Ez a kamion a teherautók sportkocsija, ugyanis önállóan a vontató akár 5 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h sebességet, de 36 tonnás rakománnyal is csupán 20 másodperc kell a 100-as tempó eléréséhez.

hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 111 alkalommal tekintették meg.)