Érdekességek Hírek Iveco Járműkövetés Kishaszonjárművek Környezetbarát Márkahírek

A jövő okos-lakóautója

Íme, a jövő lakóautója, a Dethleffs e.home. A német gyártó az elektromos közlekedés, a hálózatba kapcsolhatóság és a fenntartható épületgépészet trendjeit meglovagolva csordultig töltötte innovatív technológiai megoldásokkal az IVECO Daily Electric fülke-alvázra épülő tanulmány-lakóautóját.

Manapság szinte hétről hétre kirukkol valamelyik gyártó egy tanulmányjárművel, amely a személygépkocsik, a kishaszonjárművek, a nagyteherautók vagy az autóbuszok jövőbeli technológiai megoldásait igyekszik előrevetíteni. Most végre egy lakóautó-gyártó is feltárta, hogy miként képzeli el a közeljövőt, méghozzá az Európában legismertebb és legnépszerűbb Dethleffs.

A Dethleffs szerint az elektromos hajtás, a digitalizálás és a hálózatba kapcsolás a lakóautók világát sem kerülheti el

Az allgäueri gyártó ügyvezető igazgatója szerint az elektromos közlekedés a lakóautók szegmensében is teret hódít majd, csak kicsit lassabban, mint a személyautó-iparban. Ugyanakkor ez jóval többet jelent majd, mint csupán annyit, hogy elektromos hajtású alvázat tesznek a lakófelépítmény alá. A villamosítás új lehetőségeket teremt a lakóautó-építésben, és alapjaiban megváltoztatja majd ezeknek a járműveknek a használatát, kényelmét, biztonságát, vagyis a fedélzetükön elérhető életminőséget. Például a felépítményben is minden funkciónak elektromosan kell majd működnie, azaz például gáz helyett árammal – véli az igazgató. A Dethleffs elképzelései az e.home tanulmányjárműben öltöttek testet, amelyet nyár végén a düsseldorfi Caravan Salon 2017 lakóautó-kiállításon a nagyközönség is megtekinthetett.

Az e.home a legkorszerűbb elektromos hajtási technológiát felvonultató IVECO Daily Electric fülke-alvázon alapul

Az e.home alapjául az IVECO Daily Electric fülke-alvázat választották, hiszen ma ez a legkorszerűbb tisztán elektromos hajtású, sorozatgyártású modell a kategóriában. Ennek folyadékhűtésű, háromfázisú, aszinkron villanymotorja 80 kilowatt, azaz 109 lóerő teljesítményt szolgáltat, amelynek áramellátásáról három korszerű, egyenként 76 amperóra kapacitású, FIAMM nátrium-nikkel-klorid technológiájú akkumulátor gondoskodik. Ezek a teljes mértékben újrahasznosítható energiatárolók akár 1500 töltési ciklust is kibírnak, ami mintegy 250 ezer kilométeres futásteljesítménynek felel meg. Ráadásul a Daily Electric modelleket szuperkondenzátorokkal is felszerelik, amelyek kisebb mennyiségű energiát könnyebben felvesznek, illetve visszaadnak, mint az akkumulátorok, ezáltal a fékenergia visszatáplálásához alkalmasabbak. Így növelik a jármű teljesítményét, miközben kímélik az akkumulátorokat.

A fűtés, a világítás és az árnyékolás is teljesen más technológiákat használ, mint a jelenlegi lakóautókban

Egy lakóautó esetében kulcsfontosságú kérdés a hatótávolság, ezért fontos, hogy a felépítmény berendezései ne a hajtáshoz eltárolt energiát fogyasszák. Legjobb, ha a jármű saját maga állítja elő ezt az árammennyiséget, hiszen így függetleníthető a külső forrásoktól, azaz például a civilizációtól messze, a természet kellős közepén is tartósan használható. Ezért a Dethleffs tervezői speciális, vékonyrétegű napelemekkel burkolták be a teljes felépítményt. Az összesen 31 négyzetméternyi napelemfólia összteljesítménye elérheti a három kilowattot.

Az így megtermelt energia optimális felhasználásához persze szóba sem jöhettek a hagyományos technológiai megoldások, például a fűtés esetében egy szokványos villanyradiátor. Ezért a padlóra, a falakra és a bútorok felületére lapos fűtőelemeket szereltek, amelyek az infraszauna elvén infravörös sugarakkal melegítik a belsőteret. Pontosabban csak a benne lévő tárgyakat, illetve testeket, magát a levegőt nem. Ez a hatékony megoldás 2-3 Celsius-fokkal kisebb hőmérséklet mellett is legalább olyan jó hőkomfortérzetet biztosít, mint a hagyományos fűtőrendszerek. További előnye, hogy jóformán azonnal meleget ad, nincs szükség felfűtési időre. Emellett az e.home lakóautót fázisváltoztató anyagból készülő hőtároló lapokkal is ellátták, amelyek 26 Celsius-fok felett energiát tárolnak el, majd ezt hűvösebb időben lassan visszaadják. Természetesen a konyhába energiatakarékos főzőlapokat és hűtőszekrényt építettek be.

Még a konyhagépek is speciális, energiahatékony berendezések

Szintén különleges fóliával oldották meg a világítást. Ez kikapcsolt állapotban akár tükörként is használható, míg bekapcsolva egyenletes, világos fényt ad. Említést érdemel az elektromos ablaksötétítés is. A hőszigetelő ablakok üvegrétegei közé beépített fólia elektromosan besötétíthető, így mérsékelhető a lakótér felmelegedése, vagyis csökkenthető a légkondicionáló energiafelhasználása.

Elegáns hotelszoba kicsiben – csúcstechnológiával

Ahogyan a lakások világában egyre erősebb trend a smart home, azaz okosotthon, úgy a Dethleffs most megmutatta, hogy milyen lehet egy smart motorhome, vagyis okos-lakóautó. A beépített CampConnect System a hálózatba kapcsolhatóság révén számos új kényelmi és biztonsági funkciót nyújt a kempingezőknek. Egy táblagépes alkalmazásról vezérelhető többek között a fűtés, a világítás, az áramellátás és a központi zár, illetve ezekkel kapcsolatosan számos információ is megtekinthető az alkalmazás felületén. Az új biztonsági rendszer lelke pedig a Mobileye, amely harmadik szemként folyamatosan figyeli a jármű előtti eseményeket, és veszélyhelyzetben hang-, illetve fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. Így az e.home valóban minden téren új dimenzióba helyezi a lakóautózást.

A felépítményen összesen 31 négyzetméternyi napelemfólia feszül

Forrás: Iveco

 

(Ezt a cikket 74 alkalommal tekintették meg.)