Önállóan kormányzó Volvo teherautó növeli Brazília cukornádtermését

Új önállóan kormányzó teherautót fejlesztett ki a Volvo Trucks, amely jelentősen növelheti a brazil cukornádtermesztők termelékenységét. A frissen learatott cukornádat szállító teherautót nagy precízióval irányítják a mezőkön, így elkerülhető, hogy azok károsítsák a következő évi termést alkotó fiatal növényeket. Jelenleg a termés körülbelül négy százaléka elvész, ugyanis a fiatal növényeket eltapossák és a földet összetömörítik a mozgó járművek. Ez teherautónként és szezononként több tízezer amerikai dollárnak megfelelő bevételkiesést jelent.
Az automatizált kormányzás biztosítja, hogy a teherautó mindig a megfelelő nyomvonalon és az aratógéphez mért távolságban halad, így a növényeket nem károsítja és nem tömöríti össze a földet. Forrás: Volvo Trucks

Maringá városa São Paulo városától nyugatra egy órányi repülőútra található, az itteni Usina Santa Terezinha Csoport cukrot és etanolt készít a saját termésű cukornádból. Az elmúlt évben felnövő növények és a vállalat hatalmas ültetvényei tesztterületként szolgáltak a Volvo Trucks egy prototípusa számára. A teherautó fejlesztésének célja megvizsgálni, hogy az automatizált vezetés miként teszi lehetővé a föld és a termés károsításának elkerülését, s ezzel a bevételek növelését. A termés növelésének potenciálja igen jelentős – akár évente tíz tonnával nagyobb hozam érhető el hektáronként.

„A Volvo Trucks megoldásával növelhetjük a termelékenységet, nemcsak egy egyszeri betakarítás alkalmával, hanem a cukornádnövény teljes élettartama során, ami 5-6 évet jelent” – magyarázza Paulo Meneguetti, a Santa Terezinha pénzügyi és beszerzési igazgatója.

5. A vezető mentesül a precíziós kormánykezelés rendkívüli koncentrációt igénylő feladatától, így munkájára összpontosíthat, azt kevésbé megterhelő és biztonságosabb módon végezheti az egész műszak során. Forrás: Volvo Trucks

Jelenleg a cukornád betakarítása aratógépekkel és manuálisan irányított teherautókkal történik, amelyek egymás mellett haladnak kis sebességgel. Amikor a teherautó rakfelülete teljesen megtelik, akkor elhajt kiüríteni azt, és a következő teherautó felfejlődik az aratógép mellé, majd megismétlik a folyamatot. A teherautó-vezetők számára az a nagy kihívás, hogy járművük sebességét az aratógépéhez kell igazítani, és egyúttal teljes mértékben arra kelljen összpontosítani, hogy annak nyomában haladjon. Ugyanis csak így kerülhetik el, hogy összetapossák a jövő évi termést alkotó környező növényeket.

A Volvo Trucks ezt a problémát egy olyan vezetői segédrendszerrel oldotta meg, amely automatizálja a kormányzást. Ez biztosítja, hogy a teherautó mindig pontosan a megfelelő nyomvonalon halad – amikor az aratógéphez odahajt, amikor mellette halad és amikor végül elhajt onnan -, így a növényeket nem károsítja azzal, hogy összetapossa. GPS-vevők segítségével követi a teherautó a cukornád ültetvény térképének koordinátarendszerén kijelölt utat. Két giroszkóp gondoskodik arról, hogy a rendszer ne csupán az első kerekeket, hanem az egész járművet nagy pontossággal irányítsa, így a teherautó oldalirányban legfeljebb 25 milliméterre tér le a meghatározott útvonalról. A rakodás során a vezető a jármű sebességét a sebességtartóval szabályozhatja vagy akár manuálisan is lassíthat és gyorsíthat. Mivel a vezető mentesül a precíziós kormánykezelés rendkívüli koncentrációt igénylő és fárasztó feladatától, így könnyebben összpontosíthat munkájára, azt kevésbé megterhelő és biztonságosabb módon végezheti az egész műszak során.

A teherautó GPS-vevők segítségével követi a cukornádültetvény térképének koordinátarendszerén kijelölt utat.

„Ezzel a megoldással hamarosan jelentősen növelhetjük a cukornádiparban tevékenykedő ügyfeleink termelékenységét. Egyúttal javítani tudjuk járművezetőik munkakörülményeit és növeljük a biztonságukat. Ez a munkát vonzóbbá teszi, így könnyebben találhatják meg és tarthatják meg a járművezetőket” – mondja Wilson Lirmann, a Volvo Group Latin America elnöke.

Idén nyáron a kutatási projekt átlép majd a termékfejlesztési fázisba, még több jármű kerül ki üzemeltetői tesztre. Ezt követően a megoldás várhatóan kereskedelmi forgalomba kerül a belátható jövőben.  Már idén kínál majd ügyfeleinek a Volvo Trucks egy fejlett GPS-alapú térképolvasó rendszert, amely a járművezetőnek lényegesen könnyebbé teszi egy előre meghatározott útvonal követését, ám e rendszer esetében a kormányzás feladatát még manuálisan végzi majd a vezető.

A cukornádszállításban használt önműködően kormányzó teherautó a Volvo Trucks automatizáltan közlekedő járművekkel kapcsolatos egyik kutatás-fejlesztési programja. Jelenleg különböző teszteket végez a vállalat: Svédország északi részén, a Kristineberg bányában egy önvezető bányászati teherautóval, illetve egy önvezető hulladékgyűjtő teherautóval a svédországi Göteborg városában. E valós körülmények között végzett próbák célja kiértékelni, hogy a különböző szintű automatizálást kínáló rendszerek miként fokozhatják a termelékenységet és a biztonságot, miként javíthatják a munkakörülményeket.

Adatok

  • Jármű: önműködően kormányzó Volvo VM cukornádszállításra konfigurált kivitelben.
  • Automatizálás: GPS-vevők és kettős giroszkópok (IMU, inerciamérő egység), léptetőmotor a kormányzáshoz és vezetői kijelző.

Forrás: Volvo Trucks

 

(Ezt a cikket 47 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?