Kategóriák

Kategóriák

Ellenőrzések Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld

Horvátországban ideiglenesen felfüggesztették a szigorított határellenőrzést

Ideiglenesen felfüggesztették a horvát hatóságok a szigorított határellenőrzést a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon, miután az előző naptól érvényes szabályok miatt hatalmas kocsisor torlódott fel a két említett határszakaszon – derült ki a horvát belügyminisztérium közleményéből.

Kilépő autósok úti okmányait ellenőrzik a letenyei magyar-horvát határátkelőnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az ő adataikat is ellenőrizni kell a schengeni információs rendszerben. MTI Fotó: Varga György

A horvát hatóságok a hatalmas torlódásokról előzőleg értesítették Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztost, akivel a közlemény szerint megállapodtak a felfüggesztésről.

Jelenleg csak szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzéseket végeznek a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon. A közlemény nem tért ki arra, hogy az említett határszakaszok másik – szlovén és magyar – oldalán változatlanul folyik a szigorú ellenőrzés.

Péntektől az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan uniós belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, a közút mellett kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

A horvát rendőrség közleménye szerint bár a horvát hatóságok minden technikai és emberi erőforrást bevetettek, valamint együttműködtek a szlovén és a magyar kollégáikkal, mégsem sikerült csökkenteniük a torlódásokat és a várakozási időt a határátkelőkön.

A horvát belügyminiszter szombat délelőtt a sajtónak úgy nyilatkozott: a határokon fennálló problémákról értesítették Andrej Plenkovic horvát kormányfőt. „Megpróbáljuk megbeszélni azokkal, akik ezt a rendeletet meghozták, hogy rendezzék a helyzet” – hangsúlyozta.

A horvát sajtó szombaton arról cikkezett: amennyiben marad a Schengeni határellenőrzési kódex, veszélybe kerül a horvát turizmus. A nap folyamán a horvát-szlovén közúti határátkelőhelyeken hat kilométernél is hosszabb sorok alakultak ki és négy óránál is többet kellett várni az átlépésre.

A Novi List című regionális napilap arról írt, hogy az isztriai egészségturizmusban dolgozó orvosok, fogorvosok már zúgolódnak. Az Ausztriából és Olaszországból érkező páciensek fele visszafordult a határon, aki pedig nem adta fel, azok négy óra késéssel érkezett meg.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Egy autós úti okmányait ellenőrzik a letenyei magyar-horvát határátkelőnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az ő adataikat is ellenőrizni kell a schengeni információs rendszerben. MTI Fotó: Varga György

 

(Ezt a cikket 98 alkalommal tekintették meg.)