Ellenőrzések Határinfó Hírek Kiemelt hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld

Májusban Olaszország visszaállítja a határellenőrzést a G7-es csúcs miatt

Ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést Olaszország május 10. és 31. között a G7-es csoport Szicíliában rendezendő találkozója miatt, melynek idején a környéken a biztonsági intézkedések következtében a turisták még a tengerben sem fürödhetnek – közölte a római belügyminisztérium kedden.

A Marco Minniti belügyminiszter által aláírt rendelkezés szerint az olasz szárazföldi, légi és tengeri határátkelőkön ideiglenesen felfüggesztik a schengeni mozgásszabadságot, és visszaállítják a határellenőrzést. A korlátozást a G7 május 26-27-i csúcstalálkozója miatt vezetik be, amelynek helyszíne a szicíliai Taorminában lesz.

Az ellenőrzést nem kizárólag a csúcs napjaiban, hanem hosszabb időszakra vezetik be, hanem május 10. és a hónap vége között. A legszigorúbb biztonsági intézkedések Szicíliában lesznek, elsősorban Taormina térségében, ahol a csúcs napjaiban nem csak a hajók kikötését, hanem még a tengerben való fürdést is betiltják.

A G7 tagországainak szicíliai találkozójára Japán, Németország, Franciaország, Kanada, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Olaszország állam- és kormányfőit várják. Ez lehet Donald Trump amerikai elnök legelső európai látogatásának helyszíne.

Az olasz nemzetbiztonsági hatóságok a májusi G7-találkozó főpróbájának a Római Szerződések március 25-i évfordulóján Rómában tartott EU-csúcsot tartották. Az olasz főváros belvárosát teljesen lezárták, és a máshonnan érkező tüntetők egy részét be se engedték a városba.

Forrás: Sárközy Júlia – MTI

 

(Ezt a cikket 198 alkalommal tekintették meg.)