Balesetek Hírek Külföld Statisztikák

Csökkent a halálos közúti balesetek száma tavaly az Európai Unióban

Kétévi stagnálás után tavaly ismét csökkent a halálos közúti balesetek száma az Európai Unióban, még mindig igaz, hogy az öreg kontinens közútjai a legbiztonságosabbak a világon – derült ki az Európai Bizottság kedden közzétett jelentéséből.

A közúti közlekedés biztonságáról szóló friss statisztikák szerint tavaly 25 500-an haltak meg Európa útjain. Ez a szám 600-zal kevesebb, mint 2015-ben, és 6000-rel kevesebb, mint 2010-ben.

Egymillió lakosra vetítve átlagosan 50-en haltak meg közúti balesetben 2016-ban az Európai Unióban, szemben a 174-es világátlaggal.

A legjobb arányt Svédországban (27), az Egyesült Királyságban (28) és Hollandiában (33) jegyezték fel, a legrosszabbat pedig Bulgáriában (99), Romániában (97) és Lettországban (80). A legnagyobb javulást Litvániában (-22 százalék), illetve Lettországban és Csehországban (-16 százalék) regisztrálták.

A közúti balesetek halottainak 46 százaléka autós, 21 százaléka gyalogos, 14 százaléka motoros, 8 százaléka pedig kerékpáros volt.

A brüsszeli testület számításai szerint 2016-ban 135 ezren szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetek következtében.

Mint a bizottság közleményében írták, “a csökkenés üteme biztató, de előfordulhat, hogy nem lesz elégséges a kitűzött célok eléréséhez, hogy 2010-hez viszonyítva 2020-ra a felére csökkenjen a közúti balesetek halálos áldozatainak száma”.

“A statisztikai adatok javulást és olyan pozitív előrelépést jelentenek, amelyre építhetünk (…), ugyanakkor csak ma hetvenen veszítik életüket Európa közútjain, és ötször ennyien szenvednek súlyos sérülést, ezért felkérek minden érdekeltet, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a célok elérése érdekében” – jelentette ki Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos.

Forrás: Bajnok Artúr – MTI

Illusztrációs kiemelt kép:  MTI Fotó – Lakatos Péter

 

(Ezt a cikket 40 alkalommal tekintették meg.)

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!