Ellenőrzések Hírek Kiemelt hírek Külföld Munkavállalás Tudnivalók

Már büntetik a bejelentést elmulasztó fuvarozókat az osztrák hatóságok

Már büntetik a bejelentést elmulasztó fuvarozókat az osztrák hatóságok, a bírság több tízezer euró is lehet munkavállalónként – hívta fel a figyelmet a WebEye szerdán, piaci visszajelzések alapján.

A fuvarozók részére telematikai megoldásokat nyújtó vállalat tájékoztatása szerint az Ausztriába belépő, ott árut vagy utast felvevő és letevő jármű sofőrjét belépés előtt be kell jelenteni az osztrák hatóságoknak, a sofőrnek pedig meg kell fizetni az osztrák minimálbért az ott végzett munka idejére, napidíjként.

A munkáltatóknak még indulás előtt kell bejelenteniük a járművezetőket az osztrák pénzügyminisztérium internetes felületén. Aki ezt elmulasztja, első alkalommal 20 ezer, minden további esetnél akár 50 ezer eurós bírságot kaphat munkavállalónként – hívták fel a figyelmet.

A külföldre szállító magyar fuvarozók körülbelül 65 százalékát érintheti a szigorú szabályozás a WebEye piaci adatai alapján.

Egy modern telematikai rendszer adataiból kiolvasható, hogy mikor, melyik országban közlekedtek a cégek járművei. Németh Pál, a WebEye Telematics Group nemzetközi piacokért felelős vezetője a közleményben elmondta: az utólagos elszámoláshoz szükséges riport a tachográf adatokat alapul véve automatikusan méri a teljes vezetési időt, ami alapján egyértelműen látni lehet, hogy az adott munkákra mennyi bért kell hó végén fizetni a járművezetőnek.

Ausztria nem az első ország, amely a helyi minimálbér kifizetésére kötelezi a külföldi fuvarozó vállalkozásokat az adott területen fuvarozással eltöltött idő függvényében, korábban már Németország, Franciaország és Olaszország is bevezetett hasonló intézkedéseket – áll a közleményben.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 222 alkalommal tekintették meg.)