Autópálya Hírek Kiemelt hírek Közút Külföld

A romániai dél-erdélyi autópálya újabb 15 kilométeres szakaszát nyitották meg hétfő délután

A Dél-Erdélyen áthaladó A1-es romániai autópálya újabb 15 kilométeres bánsági szakaszát nyitották meg hétfő délután – közölte honlapján a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR).

A közlemény szerint az Igazfalva (Dumbrava) – Marzsina (Margina) szakaszt hétfő délutántól lehet igénybe venni. A pályaszakasz a Temes megyei Facsád (Faget) kisváros elkerülését teszi lehetővé. Átadása után a Csanádpalota-Nagylak határátkelőhelytől Nagyszebenig terjedő 355 kilométeres út nagy részét autópályán lehet megtenni, csupán a Marzsina és Déva közötti 57 kilométeres szakaszra kell áttérni a régi országútra.

Az új pályaszakaszt a Salini Impregilo Spa. olasz társaság által vezetett konzorcium építette, amellyel áfa nélkül 562,7 millió lej (39,4 milliárd forint) értékű szerződést kötött a román állam. A felhasznált összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából, a fennmaradó 15 százalékot a román költségvetésből biztosították.

Amint a Hotnews.ro hírportál közölte, a 15 kilométeres szakasz már tavaly decemberben elkészült, de bizonyos bürokratikus akadályok miatt korábban nem lehetett megnyitni. A CNAIR március másodikán írta alá az átvételről szóló iratot.

Forrás: Gazda Árpád – MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Czeglédi Zsolt

 

(Ezt a cikket 372 alkalommal tekintették meg.)