Ajánlatok Hírek Kiemelt hírek Sofőrök

Olvassunk kamionos szakirodalmat!

Akár kezdő kamionosként tervezzük a jövőnket, akár már évek óta járjuk az utakat, számos könyv, kiadvány segítheti a munkánkat, és töltheti ki a várakozás hosszú perceit. Akkor is, ha hasznos tudnivalókra van szükségünk, akkor is, ha kikapcsolódni szeretnénk. A könyvek mellett egyre népszerűbbek a hangoskönyvek is.

Kezdőként nehéz

Laikusként vagy kezdőként igen nehéz elképzelni, mivel is jár a kamionos lét, és még azt sem tudhatjuk előre, vajon megbirkózunk-e a feladattal. Lélekben vagy fejben ugyan felkészülhetünk rá, ám a valódi nehézségek csak később derülnek ki: alkalmasak vagyunk-e rá, bírjuk-e a monotonitást, a hosszú várakozásokat, az éjszakai vezetést, a szokatlan életkörülményeket. A szakértők hangsúlyozzák, hogy nem mindenki alkalmas erre a szakmára, még akkor sem, ha ügyes sofőr és szeret is vezetni. A nemzetközi fuvarozásban nagyon fontos az idegen nyelv ismerete, ezekből jó, ha legalább kettőt ismerünk. Szerencsére ma már kaphatók kifejezetten a kamionosok részére kidolgozott nyelvleckék, melyekkel könnyen, gyorsan és hatékonyan sajátíthatjuk el a szükséges nyelvtudást.

Kezdőként szintén haszonnal forgathatjuk a Közlekedési Főfelügyelet által 2000-ben kiadott Nemzetközi árufuvarozók és autóbuszvezetők tankönyve című könyvet, mely ugyan számos helyen mára aktualitását vesztette, mégis sok hasznos tudnivalóval gazdagodhatunk általa.

Szórakozás, hangoskönyvek

Ha körülnézünk a könyvek között, csak néhány kifejezetten kamionos irodalmat találunk, azok is főleg antikváriumokban érhetők el. Az egyik figyelemreméltó könyv Illés László „tollából” született Útonélők címmel. A szerző maga is évek óta járja Európa útjait, és kalandjait telefonjára rögzíti, amelyek 2009-ben könyv alakban is napvilágot láttak. Számos kaland, elképzelhetetlen és felfoghatatlan történet rajzolódik ki a kötetben, olyanok, amelyek bármelyik kamionossal megeshetnek az utakon vagy a parkolókban. A kötet rendkívül olvasmányos és szórakoztató, kamionosoknak, kezdőknek alapmű.

Egyre népszerűbbek a hangoskönyvek is a kamionosok körében, számukra ez egy páratlan lehetőség, akár nyelvtanulási célból, akár szórakozásra vagy művelődésre szeretnék felhasználni e lehetőséget. A Teherfuvarozók Európai Szakszervezete segíti ezzel a lehetőségek a nemzetközi árufuvarozókat, akik akár 5 hónapig is lehetnek külföldön. A hangoskönyvekből könyvtárat létesítettek a szakszervezet Nagykőrösi úti központjában, ahol az állomány folyamatosan frissül és bővül, így mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő hangoskönyvet. Sőt, a szakszervezet nem csak a magyar sofőrökre gondol, egyre bővítik román, lengyel és német nyelvű hangoskönyveiket is.

A könyvtár egyébként már 1972 óta működik számos régi könyvvel és kiadvánnyal, a könyvtár állománya korábban három telephelyen működött, és mintegy 40.000 kötetre rúgott. A telephely csökkenésnek köszönhetően a könyvtár állománya is kisebb lett, és részben át is alakult a hangoskönyveknek köszönhetően. A kezdeményezés fontosságát mutatja az a tény, hogy a kamionosok mintegy negyede használja rendszeresen a nekik összeállított kiskönyvtárat, mely évről-évre bővül.

Forrás: Szuhi Attila – ite.hu

 

(Ezt a cikket 791 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock