Ford Hírek Kishaszonjárművek Környezetbarát Külföld Márkahírek

London új Ford plug-in hibrid áruszállítókat próbál ki

London új Ford plug-in hibrid áruszállítókat próbál ki, hogy tisztább legyen a város levegője; ez újabb lépés abba az irányba, hogy a Ford vezető szereplő legyen az elektromos hajtás terén

A Ford egy több millió font költségvetésű projektet indít, amelynek célja a levegőminőség javítása Londonban; mindez összefügg azzal, hogy a vállalat a következő öt évben 13 új elektromos hajtású modell bemutatására készül.


A Londoni Közlekedési Vállalat (Transport of London) által támogatott projekt lényege, hogy a kiválasztott tesztelők 12 hónapon át 20 darab új plug-in hibrid (PHEV) járművet használnak, amelyek a városi útszakaszok nagy részén tisztán elektromos hajtással is közlekednek, miközben felhasználóik árut szállítanak, vagy karbantartási munkákat végeznek.

Londonban a haszongépjárművek 280.000 fuvart, azaz közel 13 millió kilométert teljesítenek egy-egy tipikus hétköznapon. E munka 75 százalékát a csúcsforgalom idején végzik a kisáruszállítók, és ilyenkor London belvárosában óránként több mint 7000 ilyen jármű közlekedik.

A Ford 20 darab PHEV Transitot biztosít egy sor különféle helyi haszongépjárműflottaüzemeltető – köztük a Londoni Közlekedési Vállalat – számára, hogy kiderüljön, milyen mértékben járulnak hozzá az ilyen autók a légszennyezés csökkentéséhez, és hogyan javítják a flottaüzemeltetők gazdasági mutatóit a zsúfolt nagyvárosi forgalomban, ami köztudottan próbára teszi a járműveket. A kezdeményezést a brit kormányzat által alapított Fejlett Hajtásmód Központ (Advanced Propulsion Centre) pénzbeli támogatással is segíti.
 
“Ez az izgalmas londoni projekt rávilágít arra, hogyan javíthatja az innovatív technológia a zsúfolt nagyvárosokban élők egészségét és életminőségét,” mondta el Jim Farley, a Ford Európa elnök-vezérigazgatója. “A Ford az európai piac első számú haszongépjármű-márkája, így hát logikus, hogy a Transit plug-in hibrid modell álljon az áruszállítás forradalmának élére.”
 
EV-terveiben a Ford azokra a területekre koncentrál, amelyek egyébként is erősségeinek számítanak, hogy az elektromos hajtás révén a legnépszerűbb, nagy sorozatban gyártott haszongépjárművei, teherautói és SUV-modelljei, valamint nagy teljesítményű járművei még praktikusabbak és még élvezetesebben vezethetők lehetnek – és még kevesebbet is fogyasszanak.   
 
A várhatóan 2017 végén induló flottateszt szerves részét képezi a Ford azon célkitűzésének, hogy a világ legnagyobb városaival együttműködve megoldást találjon a közlekedési problémákra, és egyszerűbbé tegye az emberek és az áruk szállítását.
 
“A fuvarozási szektor átállítása ultra-alacsony emissziójú járművekre létfontosságú lépés London mérgező levegőjének megtisztításához,” fogalmazott Sadiq Khan, London polgármestere. “A Londoni Közlekedési Vállalat továbbra is élen jár a jó példával, egyre növelve elektromos hajtású járművei számát; a mostani projektből nyert adatok felbecsülhetetlen értéket jelentenek majd LoCITY programunk számára, aminek célja, hogy ösztönözze a csekély károsanyag-kibocsátású megoldások alkalmazását a közúti áruszállításban.”

A londoni kísérlethez szánt Transit Custom PHEV modelleket kifejezetten arra tervezték, hogy tisztán elektromos hajtással, nulla károsanyag-kibocsátással tehessék meg a városi utak nagy részét, a hosszabb távú fuvarok során pedig takarékos belsőégésű motorjuk hajtja az autókat. A Ford az első tömeggyártó, amely PHEV-technológiát kínál az áruszállító-piac ezen szegmensében.
 
A tesztautó-flottát úgy osztják szét, hogy a felhasználók között minden olyan tipikus vállalkozás szerepeljen, amelyek a városi forgalomban végzik napi munkájukat. A tesztautókban a Ford telematikai rendszere gyűjt majd adatokat a járművek működtetéséről és környezeti teljesítményéről, s az információk feldolgozása után érthetőbbé válik, hogyan használhatók ki maximálisan az elektromos hajtás előnyei.
 
A 20 darab Transit Custom PHEV modellből álló kísérleti flotta kifejlesztését 4,7 millió angol fonttal támogatta a Fejlett Hajtásmód Központ. Az áruszállítókat az Egyesült Királyságban, a Ford duntoni műszaki központjában és a Banburyben működő Fejlett Hajtásmód Központban tervezték.
 
“Az Egyesült Királyság globális szinten is élen jár a kis károsanyag-kibocsátású motortechnológiában. Ez az új projekt és a kormány által nyújtott közel 5 millió fontnyi támogatás biztosítja, hogy a munka a mi országunkban folyik majd, emellett pedig bizonyítja elkötelezettségünket a széndioxid-kibocsátás csökkentésére; nem beszélve arról, hogy fontosnak tartjuk az együttműködést egy olyan vállalattal, amely új generációs, az emberek életminőségét javító technológiák kifejlesztésén dolgozik,” jelentette ki Nick Hurd klímaváltozási és ipari miniszter. “Kormányunk továbbra is együttműködik az autóipari szektorral, miközben kidolgozzuk átfogó Ipari Stratégiánkat, amely növeli majd a termelékenységet, a jól képzett munkaerőt igénylő munkahelyek számát, és biztosítja a fenntartható gazdasági növekedést.”
 
2016-ban a Ford immár másodszor lett Európa első számú haszongépjármű-márkája, s a Transit Custom PHEV piaci bevezetését 2019-re tervezi a vállalat. A Ford 2020-ig 4,5 milliárd dollárt fektet az elektromos hajtású autók fejlesztésébe és gyártásába, s eltökélten törekszik arra, hogy autógyártó és mobilitási vállalattá fejlődjön, vezető szerepet töltve be az elektromos és önvezető autók, valamint az új közlekedési megoldások területén.
 
A Transit Custom PHEV csupán egy abból a 13 új elektromos hajtású modellből, amelyeket a Ford a következő öt évben mutat majd be. A várható újdonságok közt egy tisztán elektromos hajtású, legalább 480 kilométeres hatótávolságú SUV-modell is szerepel, akárcsak egy, az észak-amerikai piacon 2021-ben bemutatkozó, nagy sorozatban gyártható önvezető hibrid autó a taxi- és autómegosztó-szolgáltatók számára, valamint a kultikus Mustang sportkocsi hibrid hajtású változata. A Ford szándéknyilatkozatot írt alá több más vezető autógyártóval arról, hogy Európában kiépítik az elektromos járművek leghatékonyabb feltöltő hálózatát.

Forrás: Ford

 

(Ezt a cikket 20 alkalommal tekintették meg.)