Hírek Környezetbarát Személyautók

Csaknem 170 ezer autót érint a közlekedési korlátozás a fővárosban

A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint Budapesten a forgalomban lévő személyautók 28 százaléka, 169 170 gépkocsi érintett a szmogriadó miatt elrendelt közlekedési korlátozásban.

Egy utas autójának forgalmi engedélye a metró Déli pályaudvari állomásán 2017. január 26-án. A budapesti főpolgármester a levegőszennyezettség miatt január 23-án reggel 6 órától rendelt el közlekedési korlátozást a város közigazgatási területén. Ennek értelmében tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A forgalomkorlátozás – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart. A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium január 25-én délután négy órától – a forgalmi engedély felmutatása mellett – ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a szmogriadó idején nem használhatják járművüket a környezetvédelmi besorolás miatt. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tarlós István főpolgármester a fővárosi levegőszennyezettség miatt hétfő reggel 6 órától rendelt el közlekedési korlátozást Budapest közigazgatási területén. Ennek értelmében tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A forgalomkorlátozás – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Az MTI megkeresésére a Belügyminisztérium csütörtökön közölte: Budapesten a forgalomban lévő személygépkocsik száma 612 870, és a január 24-ei adatok szerint ebből 169 170-et érint a közlekedési korlátozás.

A BM tájékoztatása szerint Magyarországon 3 322 479 személygépkocsi van forgalomban, ebből 1 222 913 személyautónak olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: MTI Fotó – Mohai Balázs

 

(Ezt a cikket 43 alkalommal tekintették meg.)