Hírek Környezetbarát

Szálló por – LMP: senki sem kezeli a légszennyezettségi helyzetet

Összehívja az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a testület rendkívüli ülését péntekre a légszennyezettség miatt.

Autók haladnak a szmogban a fővárosi Sztehlo Gábor rakparton 2017. január 22-én. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. A háttérben a Lánchíd látható. MTI Fotó: Marjai János

Sallai R. Benedek keddi sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: választ kívánnak kapni arra, miért nem kezeli senki a kialakult helyzetet. Napközben, a legnagyobb szennyezettség idején miért mehetnek ki az iskolások az utcára, miért nem osztogatnak maszkokat? – kérdezte.

A politikus szerint a Fidesz-KDNP-nek a magyar emberek egészsége nem fontos annyira, mint a saját hatalomtechnikai eszközei. Emlékeztetett: pártja hiába nyújtotta be a többi között a belső égésű motorok kivezetésének stratégiáját országgyűlési határozatként, vagy szorgalmazták a lakóházak energetikai korszerűsítését.

A kormányzatnak támogatást kellene nyújtania a közszolgálatban lévő járművek cseréjére, a tömegközlekedési eszközök vagy a kukásautók korszerűsítésére, mert ez hozna valódi eredményt, ezzel szemben a kormány csak annyit ért el, hogy egy tipikus nagyvárosi problémát kiterjesztett a falvakra is – értékelt Sallai R. Benedek.

Szerinte a kommunális tüzelésből származó szennyezés 50 százaléka lenne megspórolható megfelelő szigeteléssel és nyílászárókkal, megfelelő fűtési rendszerrel.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Gépjárművek közlekednek a 11-es főúton Budakalászon 2017. január 23-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától minden nap 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

(Ezt a cikket 19 alkalommal tekintették meg.)