Autópálya Határinfó Hírek KamionStop Kiemelt hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2017 január 7 – 8.

A 2017. január 7. és 2017. január 8. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.
Illusztráció – MTI Fotó: Komka Péter

Információink szerint a gyorsforgalmi utakon hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2017. január 7. (szombat) 22 órától 2017. január 8. (vasárnap) 22 óráig tart.

A „Téli rend” szerint 2016. november 4-től (2017. március 1-jéig) a nemzetközi forgalomban közlekedő, legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi besorolású tehergépjárművekre nem vonatkozik a tilalom (Tehát az EURO-3-4-5-6-os, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik haladhatnak.)

Figyelmeztetés a közlekedőknek

A téli időjárás a közúti közlekedésre, annak módjára és lehetőségeire is kihat. A balesetek megelőzése, elkerülése érdekében a megváltozott viszonyokhoz minden közlekedőnek igazodnia kell.

A gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az évszak közlekedési jellemzőire figyelemmel gépjárművezetőként legyünk körültekintőbbek és előzékenyebbek a gyalogosokkal szemben.

Türelmesen és körültekintően, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessenek!

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

Tájékoztatom, hogy 2017. január 6. és 2017. január 12. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

A hétvégén jelentős személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken. pénteken a kilépő irányban. Vasárnap, valamint hétfőn a belépő irányban, ahol helyenként 60-180 perces várakozások is kialakulhatnak az ortodox Karácsonyról hazatérők utazása miatt főként ukrán és szerb viszonylatban.  

A hétvégén és a jövő hét elején, az évszaknak megfelelő nappali hőmérséklettel, számolhatunk. Éjszaka a hőmérséklet mélyen fagypont alá süllyedhet. Felhőképződéssel, köddel, többfelé csapadék lehet számolni, ami befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.  Ezért az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e, azok érvényessége nem járt-e le.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen, pénteken megnövekedett forgalommal számolni a kilépő személyforgalomban, amely 15-30 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A hétvégén mindkét irányban számolhatunk élénkebb forgalommal, ami esetenként akár 15-30 perc várakozást is előidézhet a személyfogalomban. Vasárnap délutántól hétfő estig a belépő irányban kell várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 15-90 percet.

A teherforgalomban a be- és kilépő irányokban is lehet várakozás kialakulásával számolni a kamionstop időszakát kivéve, amelynek mértéke a 30 percet várhatóan nem haladja meg.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken 30-60 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban Vasárnap déltől hétfő késő estig 30-180 perc várakozás alakulhat ki a személyfogalomban. A hétvégén napközben is kialakulhatnak kisebb nagyobb várakozások elsősorban, amelynek mértéke 15-30 perc is lehet. A teherforgalomban pénteken és szombaton, illetve jövő héten hétfőn elsősorban kilépő irányban akár 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 180 percet meghaladó várakozás kialakulásával is lehet számolni. pénteken és jövő héten hétfőtől. A visszatérő vendégmunkások utazása 30 perc várakozást is előidézhet a személyforgalomban belépő irányban.

Ásotthalom és Tiszasziget közúti határátkelőhelyen, az ünnepi hétvégén délelőtt belépő, délután kilépő irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban, valamint a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

A megye közúti határátkelőhelyein, nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, a teherforgalomban január 6-án és 7-én 9 és 22 óra között kilépő irányban 60-120 perc várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat ki a kilépő irányban január 8-án 23 és január 9-én 22 óra között, amelynek mértéke elérheti a 120 percet, illetve január 8-án 23 és január 9-én 22 óra között a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával kell számolni. Január 11-én 9 és 22 óra között kilépő irányban 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

A személyforgalomban Ártánd közúti határátkelőhelyen január 5-én 16 órától január 6-án 8 óráig, illetve január 7-án 9 óra és 22 óra között a belépő irányban akár 30-60 perc várakozás is kialakulhat. Szintén 30 perc várakozás alakulhat ki január 12-én 16 órától január 13-án 8 óráig belépő irányban.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, főként szombat déltől hétfő estig, amely a 60-180 percet is elérheti a belépő irányban. Kilépő irányban a szombat és vasárnap, illetve hétfőn délelőtt 60 perc várakozás alakulhat ki. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyfogalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől csütörtök estig, amelynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

A teherforgalomban a hétvége kivételével, forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-180 perc is lehet.

A 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitvatartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban a hosszú hétvégén 30-60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn és kedden várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a jövő héten belépő teherforgalomban 60-120 perc várakozásra lehet számítani.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Sóki Tamás

 

(Ezt a cikket 384 alkalommal tekintették meg.)