Berlini merénylet – Német lap: a kamion lengyel vezetője valószínűleg megpróbálta megakadályozni a támadást

Valószínűleg élt még a támadás idején és megpróbálta megakadályozni a gázolásos merényletet annak a kamionnak a holtan talált lengyel vezetője, amellyel a tömegbe hajtottak hétfő este egy berlini karácsonyi vásáron – írta szerdán a Bild című német lap biztonsági forrásokra hivatkozva.

A 37 éves Lukasz U. a boncolás révén feltárt adatok alapján minden bizonnyal életben volt, amikor a merénylő az emberek közé hajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) működő szabadtéri karácsonyi vásáron.

A lengyel férfi dulakodott a támadóval és megpróbálta elrántani a kormányt, hogy életeket mentsen. Az ismeretlen elkövető kést rántott, többször megszúrta, és amikor a 40 tonnás jármű a vásár területén óránkénti 65 kilométeres sebességgel, lekapcsolt reflektorral megtett mintegy 80 méteres út után megállt a Budapest utcán (Budapester Strasse), egy kis kaliberű lőfegyverrel, egyetlen lövéssel megölte.

Lukasz U. nem úgy tervezte, hogy hétfő este Berlinben lesz, Olaszországból szállított 25 tonnás rakományát – acélszerkezet elemeket – már napközben ki akarta rakodni a berlini célállomáson, hogy estére hazaérjen családjához Lengyelországba, de későn érkezett és csak keddre kapott időpontot. Utoljára hétfőn 15 órakor adott életjelet magáról, a feleségével beszélt telefonon. Felesége éppen elfoglalt volt, ezért abban állapodtak meg, hogy majd 16 órakor folytatják a beszélgetést, de akkor már nem lehetett elérni a kamionsofőrt.

A jármű a GPS-adatok alapján 19.34-kor indult meg parkolóhelyéről, a Moabit nevű városrész egy félreeső rakpartjáról, és egyenesen a karácsonyi vásárhoz hajtott, az 5,5 kilométeres utat 28 perc alatt tette meg.

A kamion 20.02-kor hajtott a tömegbe. A támadásban a sofőrrel együtt 12 ember halt meg, 45-en megsebesültek, 14-en továbbra is súlyos állapotban vannak.

A Bild ugyancsak biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, nem lehet kizárni azt a verziót, hogy végig Lukasz U. vezette a kamiont, és a merénylő fegyverrel kényszerítette arra, hogy belerohanjon a tömegbe.

A támadó elmenekült, a gyilkos fegyver sem került elő, az eddigi egyetlen gyanúsítottat, egy pakisztáni menedékkérőt pedig kedd este szabadlábra kellett helyezni, mert nem bizonyult megalapozottnak a gyanú. Azonban a rendőrségnél arra számítanak, hogy sikerül gyorsan feltárni az ügyet. A bűnügyi rendőrség (Kriminalpolizei) szakszervezetének (Bund Deutscher Kriminalbeamter – BDK) elnöke, André Schulz, kedd este a ZDF országos köztelevízióban azt mondta, a rendőrökhöz hasznos értesülések jutottak el és sok támpontjuk van, így lehet bízni abban, hogy akár már szerdán vagy a közeli jövőben újabb gyanúsítottat vesznek őrizetbe.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 82 alkalommal tekintették meg.)