Berlini merénylet – Valószínűleg lelőtték a kamion lengyel sofőrjét

Valószínűleg lelőtték annak a kamionnak a lengyel állampolgárságú sofőrjét, amellyel gázolásos merényletet követtek el hétfő este egy karácsonyi vásárban Berlin központjában – mondta kedden a németországi Brandenburg tartomány belügyminisztere.

Karl-Heinz Schröter a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi belügyi tárca vezetőjének telefonkonferenciája után újságíróknak elmondta, hogy a kamion vezetőfülkéjében holtan kiemelt emberrel lőfegyverrel végeztek. Hangsúlyozta, hogy az illető nem támadó, hanem áldozat, minden bizonnyal a lengyel rendszámú kamion lengyel sofőrje.

A konferencián megállapodtak abban, hogy nem zárják be a mintegy 2500 németországi karácsonyi vásárt, de megerősítik védelmüket és felülvizsgálják a biztonsági koncepciókat. Nem halasztják el a berlini belvárosba tervezett hagyományos szilveszteri népünnepélyt sem, amelyen mindig százezrek vesznek részt.

Azonban Berlinben több karácsonyi vásárt a keddi nyitás után rögtön be is zártak, de a szervezők tájékoztatása szerint csak az áldozatok és a hozzátartozók iránti tisztelet miatt, és szerdától ismét a megszokott rendben üzemelnek. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter utasítására kedden a gyász jeleként félárbocra engedték a zászlókat országszerte valamennyi állami intézménynél.

Az eddigi, még nem megerősített értesülések szerint a hatóságok azt feltételezik, hogy a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. hétfő délután elrabolt egy lengyel kamiont és meggyilkolta a sofőrt. Este szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatzon, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.
Angela Merkel kancellár kedden bejelentette, hogy az eddig feltárt adatok alapján terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki „védelmet és menedéket kért Németországban”.

Több hírportál biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.

Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg. A nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 60 alkalommal tekintették meg.)