Hírek

Uniós szabályok a drónokra: fő a biztonság

A vezető nélküli légi járműveket, a drónokat ma már az élet számos területén használjuk, legyen szó filmforgatásról és fotózásról, vagy akár gázvezetékek őrzéséről, erdőtüzek eloltásáról. Veszélyt jelenthetnek viszont a repülőgépekre és megsérthetik a magánszférát is. Az EP közlekedési szakbizottsága november 10-én fogadta el a légi közlekedés új uniós szabályaihoz fűzött módosító javaslatait, amelyek már kiterjednek a drónokra is. Infografikánkon bemutatjuk, mit érdemes tudni a civil drónokról.

 
Az EU-ban a 150 kg-nál könnyebb drónok használatát tagállami szinten szabályozzák. Emiatt a különböző országokban eltérő jogszabályok, repülési engedélyek, bizonyítványok vonatkoznak rájuk, ami megnehezíti a nemzetközi gyártó cégek helyzetét, hiszen sokszor nem tudják, hogyan feleljenek meg a tagállamok eltérő követelményeinek.
„A drónok egyre inkább a napi életünk részévé válnak, számos új lehetőséget teremtenek az emberek és a vállalkozások számára. Ezzel együtt azonban megjelenik a kockázat is, hogy balesetet, vagy sérülést okoznak” – mondta Marian-Jean Marinescu (néppárti, román) parlamenti témafelelős.

A Parlament közlekedési szakbizottsága csütörtökön fogadta el az új uniós légi közlekedési szabályokhoz fűzött ajánlásait. Ebben az EP-képviselők többek között azt kérik, hogy harmonizálják a 150 kg-nál könnyebb drónokra vonatkozó szabályokat az EU-ban, különös tekintettel a biztonsági kritériumokra és a magánadatok védelmére vonatkozóan.

A szakbizottság a 250 kg-nál nehezebb drónok kötelező regisztrációját is javasolja. Marian-Jean Marinescu (néppárti, román) elmondta, hogy ez a szabályozás azonban nem érinti a játékként, vagy szórakozásként használt drónok nagy részét.

Forrás: Európai Parlament

 

(Ezt a cikket 48 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen-biztos kézzel!