Hírek Közút

Téli üzemmódban a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának előírásai szerint minden évben november 10-én áll át téli üzemmódba.
A közútkezelő munkagépei takarítják a behavazott 74-es főutat a Zala megyei Magyarszerdahely közelében 2013. január 25-én. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – MTI Fotó: Varga György
 
Hivatalosan november 10-én kezdődik a téli szolgálat a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nél, azonban az időjárási viszonyoknak megfelelően ez bármikor módosulhat. Az időjárási előrejelzések, valamint a saját útmeteorológia mérőállomások adatainak folyamatos figyelemmel kísérése mellett, az időjárás hirtelen változása esetén, a szükséges téli beavatkozások az érintett területeken bármikor megkezdhetőek. A társaság 93 mérnökségén jelenleg is zajlanak a téli szolgálatra felkészítő gépszemlék, azonban már ősztől minden szervezeti egységnél a gépek egy csoportja téli készenlétben rendelkezésre áll az időjárás okozta helyzet kezelésére.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan közel 32 ezer kilométernyi közúthálózat üzemeltetését látja el. Ez azt jelenti, hogy a gyorsforgalmi úthálózat – az M5-ös és M6-os koncesszió autópálya szakaszait leszámítva –, a településeket összekötő fő-, mellék- és bekötőutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak a cég hatáskörébe.
 
A 2016/2017-es télre készülve a társaság kezelésében lévő úthálózatot a 93 mérnökségen több mint 100 útellenőr, továbbá 93 mérnökségi ügyeletes és 19 megyei irányító felügyeli.
 
A cég elsődleges feladata a téli időszakban a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint megfelelő időjárási körülmények között a téli kátyúzás elvégzése. Azért, hogy a társaság ezen feladatait hatékonyan el tudja látni, a következő hónapokra több mint 460 fővel növelte munkavállalóinak számát, így ezzel a létszámmal kiegészítve dolgozik váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mérnökségének munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, amiben 350 saját útmeteorológia mérőállomás is segíti munkájukat. A védekezési munkákat idén is a törvényi előírásoknak megfelelően végzi el a társaság, az úthálózati szerepük alapján fontos szakaszokon preventív jellegű sózást végezve. A hóeltakarítást viszont csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását. Mivel közel 32 ezer kilométernyi útról van szó, a munkálatokat minden esetben előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el, így először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a mellékutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.
 
A 2016-2017-es téli szezonban az országos közúthálózaton saját és bérelt sószóróval és hóekével felszerelt munkagépeket állít hadrendbe, ezek mellett rakodógépek és univerzális eszközhordozók, valamint önjáró hómarógépek is rendelkezésre állnak. Szükség esetén úgynevezett lehívható gépek is be tudnak segíteni a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákban, mindez együttesen több száz további járművet jelenthet havaria helyzet kezelése esetén. A gépek felkészítésén túl a Magyar Közút a síkosság megszüntetésére használt anyagokat folyamatosan beszerzi, kezdőkészleten 86 000 tonna útszóró sóval, 1364 tonna kálcium-klorid granulátummal és 1,038 millió liter kálcium-klorid oldattal rendelkezik.
 
A téli feladatokat ellátó gépek beüzemelésén, az olvasztó anyagok beszerzésén kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, hófogó rácsokat és hálókat helyeznek ki a cég szakemberei, valamint a hóvédő erdősávok fenntartása is a társaság feladatához tartozik.
 
A téli időszakban a feladatok végrehajtását minden készenléti helyen 24 órás megerősített ügyeleti rendszer segíti, felügyeli. Az ügyelet irányítja a hóeltakarítást, a síkosság elleni védekezést és a hóakadályok megszüntetését, valamint gyűjti és továbbítja az útviszonyokkal kapcsolatos információkat a közlekedők, illetve a rendvédelmi és társadalmi szervek felé. Az adott időjárási helyzetben szükséges konkrét védekezési feladatokról a mérnökségek munkáját összefogó megyei igazgatóságok döntenek.
 
A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről, balesetek miatti korlátozásokról a cég diszpécserszolgálatai mellett a társaság Útinform szolgálatánál is érdeklődhetnek, minden elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu oldalon, ahol számos további hasznos közlekedési információhoz juthatnak az autósok.

Forrás: Magyar Közút

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Czeglédi Zsolt

 

(Ezt a cikket 97 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen-biztos kézzel!