Nagyvárad, 2016. november 11. Tanulóautó a partiumi Nagyváradon 2016. november 11-én. A román kormány a kötelezõ 11 osztály elvégzésétõl tenné függõvé a gépjármûvezetõi jogosítvány kibocsátását. Ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel - az európai uniós irányelvnek megfelelõen felére kívánják csökkenteni a halálos közúti balesetek számát az elkövetkezõ három évben. Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban a halálos közúti balesetek gyakoriságát illetõen. Tavalyelõtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását ezentúl a román kormány – tudta meg a Profit.ro hírportál.

Elhagyatott, több éve használaton kívüli rutinpálya a partiumi Nagyváradon 2016. november 11-én. A román kormány a kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását. Ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel - az európai uniós irányelvnek megfelelően felére kívánják csökkenteni a halálos közúti balesetek számát az elkövetkező három évben. Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban a halálos közúti balesetek gyakoriságát illetően. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Elhagyatott, több éve használaton kívüli rutinpálya a partiumi Nagyváradon 2016. november 11-én. A román kormány a kötelező 11 osztály elvégzésétől tenné függővé a gépjárművezetői jogosítvány kibocsátását. Ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel – az európai uniós irányelvnek megfelelően felére kívánják csökkenteni a halálos közúti balesetek számát az elkövetkező három évben. Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban a halálos közúti balesetek gyakoriságát illetően. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A gazdasági lap által csütörtökön ismertetett tervezet azt célozza, hogy – ezzel és más közlekedésbiztonsági intézkedésekkel – az európai uniós irányelvnek megfelelően felére csökkentsék a halálos közúti balesetek számát Romániában az elkövetkező három évben.

Romániában az oktatási törvény szerint jelenleg az iskola előtti úgynevezett felkészítő osztály, illetve az elemi iskola nyolc osztályának és a középiskola első két osztályának elvégzése kötelező. Az iskolakötelezettség azonban – függetlenül a sikeresen elvégzett osztályok számától – 18 év felett megszűnik.

A bukaresti kormány tervezete alapján csak olyanok jelentkezhetnének ezentúl járművezetői vizsgára, akik nemcsak betöltötték a 18. életévüket, de el is végezték a kötelező 11 osztályt: így akarják garantálni, hogy aki autót vezet, az rendelkezzen a közlekedési szabályok megértéséhez és elsajátításához szükséges értelmi képességekkel.

A tervezet egyebek mellett gyakrabban kötelezné orvosi vizsgálatra az idősebb járművezetőket. A dokumentum indoklásában megemlítik, hogy az utóbbi másfél évben csaknem 1400 kártérítési pert indítottak Romániában a súlyos sérüléssel vagy halállal végződött közúti balesetek áldozatainak hozzátartozói.

Romániánál csak Lettországban rosszabb a helyzet az Európai Unióban, ami a halálos közúti balesetek gyakoriságát illeti. Tavalyelőtt Lettországban 106, míg Romániában 91 halálos baleset jutott egymillió lakosra, míg az uniós átlag alig haladja meg az ötvenet.

Forrás: Baranyi László – MTI

 

(Ezt a cikket 62 alkalommal tekintették meg.)