Ezer fölé nőtt a zöldrendszámos autók száma Magyarországon

Elektromos Volkswagen e-golf zöld rendszámmal. Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu

Ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal rendelkező, azaz környezetkímélő járművek száma Magyarországon, az egy évvel korábbi 300-ról – közölte a Magyar Elektromobilitás Szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Elektromos meghajtású személyautó, amelyet a Budapest Taxi mutatott be a fővárosi Vörösmarty téren 2014. március 19-én. A társaság két elektromos Nissan Leafet és ötven darab, CNG-vel működő Opel Zafirát állított járműparkjába. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Elektromos meghajtású személyautó, amelyet a Budapest Taxi mutatott be a fővárosi Vörösmarty téren 2014. március 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A közleményben emlékeztetnek arra: a kormány ambiciózus célja, hogy 2020-ra legalább 50 ezer környezetkímélő autó közlekedjen a magyar utakon. Európában 2020-ra 8 millióra akarják növelni a részlegesen, vagy teljesen elektromos hajtással rendelkező járművek számát, ehhez Ungár János, a szervezet elnöke szerint átgondolt stratégiára és kiszámítható támogatási rendszerre és annak következetes megvalósítására van szükség.

A szervezet szerint az elektromobilitás elterjedésének a környezettudatosság mellett két fő mozgatórugója van: az autó vezetésével és használatával kapcsolatos előnyök, amelyeket a kormányok és települési önkormányzatok biztosítanak, illetve a költségmegtakarítás.

Példaként említették, hogy Magyarországon egy hagyományos benzin-üzemeltetésű autó 100 kilométert – 8 literes fogyasztással és 330 forintos benzin árral számolva – 2640 forintért tesz meg, míg egy elektromos – 15 kilowattos fogyasztással és 40 forintos kilowattóra díjjal számolva – 600 forintért.

Ungár János a közlemény szerint azt mondta, az e-autó vásárlás feltételeinek egy része Magyarországon is adott, hiszen illetékmentes a forgalomba helyezés, nincs regisztrációs adó és cégautó adó, valamint számos városban már bevezették a parkolási díjmentességet, de valódi áttörést a társadalmasítás hozhat, ha az érintettek meggyőződéssel és tudatosan választják a zöld megoldásokat.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 77 alkalommal tekintették meg.)