Határinfó Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi közlekedési prognózis – 2016 július 16 – 17.

A 2016. július 15. és 2016. július 17. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

A felhőszakadás után autó halad a vízzel elárasztott utcán, Kaposváron 2016. június 13-án. MTI Fotó: Varga György
Illusztráció – Felhőszakadás után autó halad a vízzel elárasztott utcán, Kaposváron. MTI Fotó: Varga György

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M0

  • 2016. március 1-jétől 2016. július 31-ig az M0-M7 csomópont 90428 ág 0+200-0+900 km szelvény jobb pályatesten haladó sáv zárása, M0-M7 csomópont átépítés miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. június 10-től 2016. július 31-ig a 10+400-10+950 km szelvény jobb pályatesten sávzárás a zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. június 27-től 2016. július 31-ig a 11+000-9+800 km szelvény bal pályatesten sávzárás a zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. július 1-jétől 2016. július 31-ig az M0-10. csomópont 90433 és 90432 sz. ágaknál külső sáv zárása a zajvédőfal építése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

M1

  • 2016. február 11-től folyamatosan a 29+600-31+650 km szelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. február 11-től folyamatosan a 39+150-40+200 km szelvény jobb pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. február 11-től folyamatosan az 52+300-49+650 km szelvény bal pályatesten burkolathibák miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 100 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • 2016. május 18-tól 2016. július 31-ig a 15+000-13+800 km szelvény bal pályatesten sávelhúzás sávok szűkítésével, tópark, közúti kapcsolatok létesítése miatti sebességkorlátozás, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;

Információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

Kérjük a közlekedőket, hogy figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket. Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell.

Tájékoztatás

A „Kamionstop” 2016. július 16. (szombat) 15 órától július 17. (vasárnap) 22 óráig tart.

Figyelmeztetés a közlekedőknek

A mostani hétvégét hidegfront jellemzi, a korábbi hetekben megszokott kánikula néhány napra eltűnik. Felhívjuk a figyelmet a csapadék miatti csúszós utakra, néhol az úttesten is megállhat a víz, előfordulhatnak vízátfolyások. A felhős, borús időjáráskor a látási viszonyok is rosszabbak, emellett a hidegfront az emberi szervezetre is negatívan hathat. Olykor erős északi szél nehezítheti meg a közlekedők életét a hétvégén, ugyanis jelentősen csökkenhet a járművek menetstabilitása.

Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és főleg a hosszabb utak során gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést.

Vegyék figyelembe a gyorsforgalmi utak, főleg az M7-es autópálya turizmus miatti megnövekedett hétvégi forgalmát, vezessenek türelmesen, körültekintően, és mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően!

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul:

A szabadságolási időszak, továbbá az iskolaszünet, illetve a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom növekedése miatt erőteljes kilépő forgalommal, több helyen elsősorban szerb, ukrán és román viszonylatban hosszabb várakozással kell számolni a nagyobb közúti határátkelőhelyeken. A határmenti turizmus élénkülése miatt szintén élénkebb lesz a ki és belépő személyforgalom.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től fokozta az ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-240 percet is meghaladhatja.

A külföldre utazóknak javasoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék az úti okmány érvényességét, a gépkocsi műszaki állapotát, továbbá rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, élelemmel tekintettel a következő napok időjárására és az esetleges várakozásokra.

A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az Ukrajnába történő be- és kiutazással kapcsolatos, valamint az egyes országokra vonatkozó információk, tanácsok továbbra is a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen szombat délelőtt kilépő irányban 30-60 perc várakozással számolunk személyforgalomban, míg szombat délután, illetve vasárnap délelőtt belépő irányban szintén 30-60 perc lehet a várakozási idő.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban péntektől hétfőig a nyári idegenforgalmi szezon, illetve a vendégmunkások miatt erőteljesebben megnőhet a közúti forgalom, illetve a vasúti közlekedést választók száma. Barcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalom időnként megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával. Udvar közúti határátkelőhelyen pénteken kilépő, vasárnap belépő irányú személyforgalom megnőhet, de jelentős várakozással nem számolunk.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban akár 30-120 perc várakozás alakulhat ki péntek, szombaton és vasárnap a kilépő irányban, illetve vasárnap déltől kezdődően estig a belépő irányban, melynek mértéke elérheti a 30-60 percet.  Tompa közúti határátkelőhelyen a magyar állampolgárok pénteki, szombati szabadkai bevásárlása miatt mind kilépő, mind belépő irányban tovább növeli majd a forgalmat. A teherforgalomban pénteken kilépő irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken, szombaton és vasárnap akár 60-240 perc várakozás is kialakulhat. Belépő irányban vasárnap lehet, 30-60 perc várakozással kell számolni a személyfogalomban napközben és este. Pénteken és szombaton kilépő irányú teherforgalomban 60-120 perc várakozás alakulhat ki.

A Röszke autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Röszke, Tompa és Ásotthalom közúti határátkelőhely felé terelheti Szerbia irányába.

A Szeged környékén élőknek gyorsabb határátlépés érdekében célszerű Tiszasziget felé kerülni, amely közúti határátkelőhely 7-19 óra közötti nyitva tartású. Ezen a határátkelőhelyeken a nyitáskor, illetve a záráskor alakulhat ki forgalomtorlódás.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban pénteken és szombaton 60-180 perc, míg a személyforgalomban kilépő irányban pénteken és szombaton és vasárnap 30-90 perc várakozással lehet számolni.

Nagylak közúti határátkelőhelyen kilépő irányú teherforgalomban 60 perc várakozás alakulhat ki.

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a kilépő irányban kialakult várakozás enyhítése érdekében a Rendőrség a személyforgalmat Nagylak, Kiszombor és Battonya közúti határátkelőhely felé terelheti Románia irányába.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein alapvetően nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban a hétvégén strandszezon miatt a személyforgalomban kialakulhat forgalomtorlódás.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalmi sávon 2016. július 15-én 10 órától 22 óráig 120 perc, 2016. július 16-án 8 órától 15 óráig 180 perc, 2016. július 17-én 22 órától 2016. július 18-án 20 óráig 120 perc várakozás kialakulásával számolunk.

A személyforgalomban 2016. július 15-én 10 órától 20 óráig a kilépő irányban 60 perc, 2016. július 16-án 8 órától 20 óráig be- és kilépő irányban 60 perc, továbbá 2016. július 17-én 8 órától 20 óráig kilépő irányban szintén 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Ukrán viszonylatban vendégmunkások nyári szabadságra történő hazautazásával kell számolni, ami egyes időszakokban jelentős torlódást okozhat.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, szombaton és vasárnap, illetve hétfőn reggel belépő irányban, melynek mértéke 30-60 perc lehet. Kilépő irányban szombaton 30-60 perc, illetve vasárnap hajnaltól egészen hétfő estig 30-180 perc várakozással kell számolni a személyforgalomban. A teherforgalomban forgalomtorlódás várható kilépő irányban, melynek mértéke akár 60-120 perc is lehet.

A 7 óra és 19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a határátkelőhely esetenként nyitásakor, illetve főként zárásakor, melynek mértéke elérheti a 30 percet is.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. A határátkelőhelyen a nyitást követően és a zárást megelőzően várakozás kialakulásával lehet számolni, melynek mértéke elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban szombaton 60 perc várakozással számolunk. A belépő irányban szombaton, vasárnap és hétfőn várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 30-90 percet is.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban délután, esti órákban 60-120 perc várakozással lehet számítani.

Vállaj közúti határátkelőhelyen a fürdőturizmus miatt belépő irányban a reggel, illetve a délelőtti órákban, továbbá a kilépő irányban délután, esti órákban 15-30 perc várakozással lehet számítani.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

(Ezt a cikket 633 alkalommal tekintették meg.)