Jövőre megkezdődhet az M30-as továbbépítése Kassa felé

Járművek haladnak az útdíjköteles M30-as autópályán Miskolc határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János

Elsődleges cél, hogy ez év végére elkészüljenek az M30-as autópálya Miskolc és a szlovák határ közötti szakaszának rendezési tervei, és akkor jó eséllyel jövő tavasszal megkezdődhet az út építése Kassa felé – mondta Demeter Ervin sajtótájékoztatón Miskolcon, csütörtökön.

Autó halad el az útdíjköteles M30-as autópályát és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakaszt jelző tábla mellett Miskolc határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János Azonosító: D_VAJ20150107001 -	- 		Kép megjelenítése		Kép letöltése Autó halad el az útdíjköteles M30-as autópályát és az ingyenes, Miskolcot elkerülő szakaszt jelző tábla mellett Miskolc határában 2015. január 7-én. MTI Fotó: Vajda János
Illusztráció – MTI Fotó: Vajda János

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja, miután találkozott a szakhatóságok és a tervezett autópálya menti önkormányzatok vezetőivel, azt mondta: ha „nem tudjuk határidőre megcsinálni az autópályát, akkor mások vihetik el az erre szánt pénzt”.

Csöbör Katalin, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: jó úton járunk, ha úthálózatunkat fejlesztjük, mert ez is segíti a térség gazdasági növekedését.

Szólt arról is, hogy bár az autópálya tervezése megkezdődött, ugyanakkor „rengeteg szakhatósági probléma is felmerült, miután huszonegy önkormányzatot érint ez a szakasz.”

Demeter Ervin emlékeztetett arra, hogy néhány héttel ezelőtt hirdettek eredményt a tervezői pályázatról.

Az M30-as Miskolc és Tornyosnémeti közötti hatvan kilométeres szakasza a „Via Carpatia” terv része, amelyet Lengyelország, Litvánia, Szlovákia fogadott el. A terv lényege az Európán áthaladó közlekedési hálózat fejlesztése rövidebb útvonal kiépítésével.

Az M30-as autópálya az M3-as autópályát Miskolccal összekötő gyorsforgalmi út, ezt építik tovább a határ felé. A hatvan kilométeres kétszer két sávos, leálló sávval is bíró szakaszon 45 műtárgy, hét csomópont, egy komplex és két egyszerű pihenő épül.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly áprilisban a Modern városok programja keretében tartott miskolci tájékoztatóján jelentette be az út megépítését. Ahogy akkor mondta: a Miskolc-Kassa eurorégióban mintegy egymillión élnek, a két város közötti autópálya megépítése régóta várat magára. A sztráda Kassától az országhatárig már elkészült, most Miskolctól kell megkezdeni az építkezést, a kivitelezés várhatóan 2018-2019-re elkészül, a kormány 150 milliárd forintot fordít a beruházásra.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Vajda János

 

(Ezt a cikket 111 alkalommal tekintették meg.)