Érdekességek Hírek Kommunikáció és Informatika

5 dolog, ami a jövő okostelefonjaiban benne lesz

Elképesztő ütemben zajlik az okostelefonok fejlesztése. Cikkünkben összeszedtük azt az öt dolgot, ami a jövőben alapfelszereltsége lehet az okostelefonoknak.

Kevesen tudják, de ma az informatikus hiányszakma Magyarországon, annak ellenére, hogy az IT szektor a legjobban fizetettek köré tartozik. Egy kezdő fejlesztő nettó 300, egy átlagos fejlesztő 400 ezer nettó fizetéssel indul, de a havi félmillió is könnyen elérhető ebben a szakmában. Az új kütyük és a számítástechnika fejlesztésével az oktatás nem képes lépést tartani, pedig nem csak egyetemen, de már informatikai OKJ képzésen is papírt és tudást lehet szerezni. Becslések szerint ma 15 ezer informatikus hiányzik Magyarországról, különösen keresettek a mobil-telefon alkalmazás fejlesztők. Nem véletlenül. Az IT szektoron belül is ez fejlődik a legdinamikusabban. Lássuk tehát mi az az öt fejlesztés, ami mindennapossá válhat a közeljövőben!

mobil-kiterjesztett-valosag

  1. Kiterjesztett valóság

A kiterjesztett valóság lényege, hogy a szemünkkel látható információn túl a számítógép, vagy éppen a mobiltelefon plusz információkat nyújt grafikus formában. Mit jelent ez a gyakorlatban? Képzeljük el, hogy okostelefonunk kameráját egy épületre irányítjuk. Az épület megjelenik a mobiltelefonon, de a mobilapplikációk képesek arra, hogy plusz információt nyújtsanak az épületről, ami azonnal meg is jelenik. Ki építette, milyen magas, mikor van nyitva, mennyibe kerül a belépő?

Ennek egy plusz változata, amikor egy személyre fókuszálunk és róla jelennek meg információk és képfelismerő szoftver segítségével. Ki ő, hány éves, hol lakik, van e-ismerősünk? A kiterjesztet valóság hihetetlen lehetőségeket tartogat.

  1. Rugalmas képernyők

Ez már nem is annyira a jövő, hanem a jelen. A OLED technológiának köszönhetően az okostelefonok már akár papírlap vékonyságúak is lehetnek, sőt a fejlesztések között már olyan megoldások is vannak, hogy a mobiltelefon mindkét oldala képernyőként funkcionál más-más lehetőségekkel.

  1. Projektoros okostelefonok

Bármilyen hihetetlen a Samsung már 2010-ben elkészítette projektoros okostelefonjának első változatát. Az okostelefonok egyik komoly hátránya  kis képernyőméret, de ha van beépített projektor, akkor ez éppenséggel áthidalható. Elegendő egy sík felület, ahová a kép kivetíthető, és az okostelefon máris lehet TV, vagy éppen játékkonzol.

Persze vannak még megoldandó feladatok, így például a megfelelő fényerő biztosítása, vagy az akkumulátor gyors lemerülése, de alapvetően ez sem túl távoli lehetőség.

kiterjesztett-valosag2

  1. 3D képernyő és hologrammok

A három dimenziós képalkotás kezdi kinőni gyermekbetegségeit, és egyre gyorsabban terjed. Ez a technológia hamarosan megjelenhet az okostelefonoknál is, sőt ezen túlmenően a hologram is. Ez a technológia sem űrtávlat, már négy évvel ezelőtt léteztek prototípusok a hologramos technológia alkalmazására.

  1. Töltés nélküli telefon

Az okostelefonok egyik legbosszantóbb tulajdonsága, hogy gyorsan lemerülnek. Ezt hidalhatja át egy új technológia, amely a vezeték nélküli töltés lehetőségét adja meg. Úgy képzelheted el, mint a Wi-fit, csak ez nem internetes kommunikációt biztosít, hanem elektromos energiát. Hihetetlennek tűnik? Pedig nem az. Olyan cégek, mint az Ossia és az Energous már dolgoznak rajta és a New York Times cikke szerint két éven belül már piacra kerülhetnek.

Forrás: Szuhi Attila – ite.hu

(Ezt a cikket 53 alkalommal tekintették meg.)