A Scania bemutatja önműködő közlekedési rendszerét

Fotó: Scania

Egy egyedülálló bemutató keretében a Scania önvezető tehergépkocsikat ismertetett két egymással együttműködő jármű révén. Ezt a technológiát kezdetben például bányákban és kikötőkben használják majd.

Fotó: Scania
Fotó: Scania

Vezető technológiabeszállítókkal és egyetemi intézetekkel együttműködve, valamint a svéd innovációs ügynökség, a Vinnova támogatásával a Scania olyan önvezető tehergépkocsikat fejlesztett ki, amelyek gépkocsivezetői beavatkozás nélkül tudnak üzemelni zárt területeken, majd később az országutakon, illetve autópályákon is megjelenhetnek.

„Az önvezető tehergépkocsik annak a kirakónak az egyik darabját jelentik, amelynek kifejlesztésén dolgozik a Scania a biztonságos, fenntartható és fosszilis energiahordozóktól mentes közlekedési megoldások megteremtése érdekében”- mondta a Scania elnökvezérigazgatója, Henrik Henriksson. „A részlegesen vagy teljesen önvezető járművek a biztonságot és a termelékenységet egyaránt fokozzák. Továbbá egy automatizált tehergépkocsi soha nem hajt túl gyorsan vagy agresszívan, és ritkábban kell megállnia pihenni, ami természetesen növeli a rendelkezésre állást.”

Fotó: Scania
Fotó: Scania

Beépített intelligenciájuk segítségével ezek a tehergépkocsik képesek értelmezni a környezetüket, amelyhez alkalmazkodni is tudnak, valamint előre meghatározott feladatokat is végrehajthatnak. Az önvezető járművek már jelenleg is kifogástalanul teljesítenek a teszteken, azonban a technológia csak néhány év múlva lesz kész a piaci bevezetésre.

Fotó: Scania
Fotó: Scania

Az önműködő közlekedési rendszerek ékes példái annak, ahogy a Scania a kihívásnak megfelelve törekszik világszinten vezető szereplővé válni a fenntartható közlekedési megoldások terén. A cél eléréséhez egyrészt a különböző termékek és szolgáltatások széles választékát kell kínálni, másrészt más szervezetekkel is együtt kell működni.

Fotó: Scania
Fotó: Scania

A Scania a nehézkategóriás járművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését célzó termékek és szolgáltatások minden más gyártónál szélesebb választékát kínálja. Az Euro 6-os előírások keretében a Scania alternatív üzemanyagokkal, mint például gázzal, bioetanollal és biodízellel működő motorokat is gyárt. Továbbá a Scania minden Euro 6-os és Euro 5-ös tehergépkocsimotorja tanúsítottan hidrogénezett növényi olajjal (HVO) is üzemelhet, ami akár 90 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.


A Scaniáról

A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotor-gyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 44 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2015-ös évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 94,8 milliárd svéd koronát, míg üzemi eredménye 9,6 milliárd svéd koronát tett ki.

Forrás: Scania

(Ezt a cikket 66 alkalommal tekintették meg.)