Befejeződött az alkatrész-forgalmazók és kereskedők ellenőrzése

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

Összehangolt országos ellenőrző akció keretében vizsgálták a hatóságok, hogy az alkatrész-forgalmazó kereskedések termékei megfelelnek-e a jóváhagyási, illetve minősítési követelményeknek. A legbizarrabb esettel akkor szembesültek az ellenőrök, amikor egy kormánykerék csomagolásán ezzel a felirattal szembesültek: „Közúti forgalomban nem használható”.

Május 2-6. között a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatalának Jármű Főosztálya és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztálya által meghirdetett összehangolt országos ellenőrző akciót tartottak a megyei kormányhivatalok közlekedés hatósági és fogyasztóvédelmi ellenőrei. A szakemberek az alkatrész-forgalmazó kereskedésekre fókuszáltak, azt vizsgálták, hogy a különféle termékek megfelelnek-e a jóváhagyási, illetve minősítési követelményeknek, valamint azt, hogy közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból megfelelően tanúsított pótalkatrészeket és tartozékokat forgalmaznak-e. A kormányhivatalok szakemberei és a fogyasztóvédelmi ellenőrök meglepetésszerű akciójában 297 kereskedést ellenőriztek az országban, ezek során 3541 darab alkatrésztípust vizsgáltak meg. Ezek közül 562 esetben találtak jóváhagyásra kötelezett, de jóváhagyási jellel nem rendelkező alkatrészt. Minősítésre kötelezett, de azzal nem rendelkező alkatrésztípusból 324-et regisztráltak.

A leggyakoribb szabálytalanságok

A korábbi ellenőrzések tapasztalatai ezúttal is visszaköszöntek, a leggyakrabban a világítótestek, normál és ledes izzók, fényfüzérek, féktárcsák, fékbetétek, kerékfékhengerek bizonyulnak szabálytalannak. Az akció alatt nem csak a nagy alkatrészforgalmat bonyolító, országos hálózatot üzemeltető kereskedelmi láncokat, illetve nagyáruházakat, hanem a jóval kisebb egységeket és a benzinkutakat is ellenőrizték. Vélhetően a korábbi rendszeres ellenőrzéseknek is betudható, hogy a jelentős gépjárműalkatrész forgalmat bonyolító hálózatok üzleteiben, illetve a multinacionális áruházi láncok nagyáruházaiban a korábbinál kevesebb jóváhagyásra kötelezett, de ezzel nem rendelkező alkatrészt találtak. Ez a kisebb autósboltokról egyáltalán nem mondható el. A budapesti tapasztalatok szerint a kis készlettel rendelkező – jellemzően autóápolási- és felszerelési cikkeket forgalmazó – üzletek esetében gyakorlattá vált, hogy a megrendelő kérésére egyedileg szerzik be és szállítják ki azonnal az alkatrészeket, vagyis azok legfeljebb percekig vannak a boltokban, így az ilyen termékek ellenőrizhetőségének igen csekély az esélye. Pécsett az egyik kis forgalmazónál nemcsak az alkatrészekkel, hanem magával a bolttal is probléma akadt, ugyanis kiderült: az önkormányzat által kiadott engedélyben nem is szerepelt a gépjárműalkatrész-kereskedelemi tevékenység.

Zárolták a forgalmazást

Az autósboltok esetében általános probléma volt a műbizonylatok hiánya, amelyekről több esetben azt közölte a kereskedő, hogy ez az internetről tölthető le. Meglepő, de még mindig előfordult az előírások megkerülésének legprimitívebb módja, amikor a jóváhagyás nélküli alkatrész csomagolásán egy felirat jelezte annak kizárólag „off road” használhatóságát. Ilyesmit tapasztaltak az ellenőrök Tolna megyében is, ahol egy kormánykerék csomagolásán az alábbi felirattal szembesültek: „Közúti forgalomban nem használható”. Szabálytalanság esetén a közlekedési hatóság szakemberei mindegyik esetben a jogszabály szerint alkalmazható szankcióval sújtották a forgalmazót: a legtöbbször a megfelelő bizonylat beszerzéséig zárolták a meghiányolt pótalkatrész további forgalmazását.

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

Illusztrációs kiemelt kép: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

 

(Ezt a cikket 47 alkalommal tekintették meg.)