Baleset-megelőzés Hírek Kommunikáció és Informatika

A vezetés közbeni SMS-ezés veszélyei

A mobileszközök elterjedésének vannak olyan következményei is, amelyeket előre nem lehetett látni, pedig jelentős veszélyforrást hordoznak magukban! Kutatási eredmények alapján ma már tudjuk, hogy a mobileszközök használata olyan tényezővé nőtte ki magát a vezetés vonatkozásában, amely nagyban hozzájárul a vezető figyelmének elvonását illetően, így fokozott baleseti kockázatot jelent.
A vezetés közbeni SMS-ezés veszélyei - Forrás: NKH
A vezetés közbeni SMS-ezés veszélyei – Forrás: NKH

Amerikai felmérések szerint 2012-ben az összes baleset 18%-ában a vezető figyelmének elterelődése volt a kiváltó ok. Mivel a felmérés az amerikai statisztikákat vizsgálta, konkrét számok mentén jobban megérthető ez a százalékos érték: mindez 3328 emberélet elvesztését és 421.000 személyi sérülést jelentett.

Egy másik (szintén amerikai) vizsgálat azt a tényt fedte fel, hogy a megkérdezett tizenévesek 40%-a számolt be arról, hogy előfordult már velük, hogy az autót, amelyben ültek olyan személy vezette, aki mobiltelefont használt, mégpedig olyan módon, hogy ezzel veszélyeztette a biztonságukat, tehát figyelmetlensége miatt majdnem baleseti helyzet következett be.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy az SMS-küldés okozta figyelemelterelődés nagyjából huszonháromszorosára növelte a balesetezés kockázatát.

Fiatal balesetezők (18 és 20 év közötti személyek) vizsgálata során az derült ki, hogy 11%-uk a baleset idején épp SMS-t írt vagy olvasott.

A problémakört az amerikai közlekedési szervek olyan súlyosnak ítélték, hogy nagyfokú együttműködés keretében hirdettek akcióprogramot a vezetés közbeni SMS-ezés visszaszorítására.

A vezetés közbeni SMS-ezés veszélyei – Forrás: NKH

Mit tehet Ön?

Adjon egyértelmű instrukciókat – Tizenéves gyermekeinknek világos, egyszerű instrukciókat adjon arról, hogy vezetés közben ne használják mobiltelefonjukat! Mielőtt egy fiatal vezető átveszi a jogosítványát, meg kell értetni vele azt a tényt, hogy elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, ha vezetés közben nem az útra figyel, könnyen balesetet okozhat.

Járjon elöl jó példával – a gyerekek leginkább a szüleik viselkedését utánozzák! Senkinek nem szabadna vezetés közben SMS-eznie, telefonálnia. Legyen minta a gyermekei számára! Ha halaszthatatlan fontosságú üzenetet kell írnia, vagy hívást kezdeményeznie, inkább húzódjon le az útról, ne vezetés közben tegye!

Legyen tájékozott és aktív – nézzen, olvasson utána a témának! Érdemes a családban határozott szabályokat hozni a vezetéssel kapcsolatban. Beszéljen arról barátaival, családjával, hogy mennyire fontos a vezetés közbeni maximális figyelem.

Forrás: www.fcc.gov/consumers/guides/dangers-texting-while-driving

Fordította: Simonyi Márton (Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, Pályaalkalmasság Vizsgálati Főosztály)

Forrás: Nemzeti Közlekedési Hatóság Kommunikációs Osztály

 

(Ezt a cikket 38 alkalommal tekintették meg.)