Hírek Járműtechnika Környezetbarát Márkahírek Scania

A Scania hibrid teherautója nyerte az innovációs díjat

A vezető Verkehrsrundschau kereskedelmi magazin a Scania nemrég bevezetett hibrid teherautójának ítélte a rangos német Zöld Innovációs Teherautó 2016 díjat.

Scania P 320 6x2 Hybrid with box body. Södertälje, Sweden Photo: Dan Boman 2015
Scania P 320 6×2 Hybrid. – Södertälje, Svédország – Fotó: Dan Boman – Scania

A hibrid megoldás lehetővé teszi, hogy a 18 tonnás teherautó akár két kilométeres távon keresztül kizárólag elektromos meghajtással működhessen. Az elektromos műveletek elsősorban olyan helyzetekben használatosak, mint a városi éjszakai szállítmányozás a zajérzékeny környezetben vagy raktárépületeken és parkolókon való keresztül haladás közben, ahol kerülni kell a kipufogógázok kibocsátást.

Scania P 320 6x2 Hybrid with box body. Södertälje, Sweden Photo: Dan Boman 2015
Scania P 320 6×2 Hybrid. – Södertälje, Svédország – Fotó: Dan Boman – Scania

Elektromos hajtás esetén a zajszint 72 dB alatt marad. Ez az elektromos motor 9 literes Scania Euro 6 motorral van kombinálva, melyet 100%-os biodízellel lehet üzemeltetni, úgy mint a FAME vagy a HVO, aminek használatával 92%-kal lehet csökkenteni a széndioxid-kibocsátást. Ennek a moduláris hajtásláncnak elektromos motorja 130 kW (174 LE) és 1050 Nm nyomatékot szolgáltat, valamint a belső égésű motor és a Scania speciális automatizált váltója között helyezkedik el. Az akkumulátor rendelkezésre álló kapacitása 1,2 kWh, mellyel a jármű üzemeltetése során optimálisan gazdálkodik.


A Scaniáról

A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotor-gyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 44 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2015-ös évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 94,8 milliárd svéd koronát, míg üzemi eredménye 9,6 milliárd svéd koronát tett ki.

Forrás: Scania

(Ezt a cikket 101 alkalommal tekintették meg.)