Gazdaság Hírek Közút

Tasó: a kormány öt év alatt négyszázmilliárd forintot biztosít a közútkezelőnek

A kormány öt év alatt négyszázmilliárd forintot biztosít a közútkezelő munkájához, a karbantartáshoz, üzemeltetéshez – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

Tasó László közölte: általános karbantartásra, üzemeltetésre jövőre 13 milliárddal kap többet a közútkezelő. Hozzátette, hogy 69 milliárd forintos útfelújítási programot indítottak, amelynek részeként hatvanhat helyen már dolgoznak, további ötvenkilenc helyen megkezdik a munkát idén, és őszre minden helyszínen befejezik. Hozzátette: a kormány legutóbbi döntése értelmében jövőre százmilliárd forintot fordítanak útfelújításra.

Kiemelte: a következő öt évben 943 kilométer út épül, ebből 550 kilométer gyorsforgalmi út. A cél, hogy legkésőbb az uniós ciklus végéig minden autópálya kiérjen az országhatárig – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy uniós forrásokból 2020-ig 465 milliárd forint jut útfelújításra és -építésre, de a hazai költségvetésből ennél nagyobb összeg, 750 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, ebből jövőre 286 milliárd forintot használhatnak fel.

Vasúti fejlesztésekre 1100 milliárd forintot költhetnek a következő négy-öt évben – mondta Tasó László.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: H. Szabó Sándor

 

(Ezt a cikket 28 alkalommal tekintették meg.)