Újabb olasz-osztrák belügyminiszteri egyeztetés a Brenner-hágónál

Ausztria határát jelző tábla a Spielfeldben kialakított befogadóállomás kerítése mögött 2015. október 31-én. MTI Fotó: Varga György

Olaszország megerősítette az Ausztriába tartó személy- és járműforgalom ellenőrzését, ezért egyelőre nincsen szükség határzár építésére a Brenner-hágónál – jelentette ki Angelino Alfano olasz belügyminiszter az osztrák kollégájával, Wolfgang Sobotkával pénteken a Brenner-hágó osztrák oldalán tartott sajtótájékoztatón.

A Brenner-hágó Gries am Brenner-nél – Fotó: By Gitidi – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2749502

Angelino Alfano hangsúlyozta, hogy fokozzák az Olaszországból Ausztriába átlépő vonatok utasainak ellenőrzését, hogy illegális bevándorló ne tudjon átkelni vasúttal a két ország közötti határon.

Az olasz belügyminiszter elmondta, hogy növelték az ellenőrzést végző olasz rendőrök és katonák számát: már ötven olasz rendőr és hatvan katona vesz részt benne. Az Ausztriával közös határ olasz oldalán feltartóztatott illegális bevándorlókat olaszországi befogadó állomásokra viszik. Angelino Alfano úgy fogalmazott, az olasz kormány nem mond le a bevándorlókat befogadásáról, „de nem az Olaszországban befogadott migránsnak kell megmondania, hol akarja, hogy befogadják”.

Angelino Alfano és Wolfgang Sobotka az Olaszországot Ausztriával összekötő autósztráda első osztrák állomásának számító Rosenberger pihenőhelyen találkozott egymással. Az olasz belügyminiszter első alkalommal látta személyesen a két ország közötti határszakasz osztrák oldalán április elején elkezdett munkákat, amelyek célja a határellenőrzés megerősítése. A belügyminiszteri találkozón részt vett Arno Kompatscher, a dél-tiroli Bolzano elnöke és Günther Platter, az ausztriai Tirol tartományi vezetője.

„Azon dolgoztunk, hogy megakadályozzuk, hogy a migránsok eljussanak a Brenner-hágóig, és sikerült, mivel a menekültkérelmek száma Tirol térségében lényegében nullára csökkent” – mondta az olasz belügyminiszter. Hozzátette, a hatékony ellenőrzések miatt egyelőre nincsen szükség határzár építésére a Brenner-hágónál. Az olasz belügyminiszter megelégedését fejezte ki, mivel a közös határ osztrák oldalán nem látott „sem falat, sem kerítést”.

Megjegyezte, hogy Európa tagállamai nem „háríthatják egymásra” a migráció problémáját: „segíteni kell egymásnak, hogy elkerüljük, hogy az egyes országokban a nemzeti közvélemény joggal kérje falak vagy szögesdrót felállítását”.

Angelino Alfano kiemelte, hogy év eleje óta péntek reggelig 13,7 százalékkal kevesebb migráns érkezett Olaszországba tavalyhoz képest. Az olasz belügyminiszter ezzel Ausztria félelmeit kívánta eloszlatni: a bécsi kormány korábbi kijelentései szerint Olaszországot az idén migránsok áradata lepheti el.

Wolgang Sobotka úgy fogalmazott, Olaszország teljesítette kötelességét és az Olaszországból Ausztriába és Németországba tartó vonatokon továbbra is közös olasz-osztrák-német hatósági ellenőrzést végeznek. Hozzátette, közös erőfeszítéssel kell tenni azért is, hogy a migránsok Afrikából ne keljenek útra. „A Brenner-hágó jelképes határ, nyitva kell maradnia a turisták és árúk szabad átkelésére, ami nem jelenti az ellenőrzés nélküli átkelést” – mondta az osztrák belügyminiszter. Sobotka április 28-án Rómában találkozott Alfanóval: akkor az osztrák belügyminiszter tagadta, hogy Ausztria falat emelne a Brenner-hágónál, ugyanakkor a határszakasz szigorított ellenőrzését ígérte akár forgalom-lassítással is a korábbi tervek szerint június elsejétől.

Olaszország az utóbbi hetekben a Franciaországgal közös határszakaszon is megerősítette az ellenőrzést, miután a francia hatóságok arra panaszkodtak, hogy az olasz-francia határátkelő Ventimigliában az olaszok nem tartóztatják fel a migránsokat.

Forrás: Sárközy Júlia – MTI

Kiemelt illusztrációs kép: MTI Fotó – Varga György

 

(Ezt a cikket 218 alkalommal tekintették meg.)