NFM: megújul a 24-es főút 7,7 kilométeres mátrai szakasza

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu

Megújul a 24-es főút Mátrát átszelő, Parád és a galyatetői bekötőút közötti 7,7 kilométeres szakasza; az 568 millió forintos beruházást a kormány finanszírozza és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) koordinálja – jelentette be az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára csütörtökön Parádsasváron sajtótájékoztatón.

H. Szabó Sándor felvétele
Illusztráció – H. Szabó Sándor felvétele

Szabó Zsolt hangsúlyozta, hogy a Heves megyeiek számára a legszebb hegység a Mátra, a legfontosabb út pedig a Mátrán átvezető 24-es főút. Azt szeretnék, ha a mátrai településekre visszatérne az élet, az idegenforgalom és a sport – tette hozzá.

Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a beruházás nagyon fontos a térségben élők számára, hiszen a 24-es főút köti össze a Mátra északi oldalát és Észak-Hevest Gyöngyössel.

Nemes Nagy Tibor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a kormány eltökélt a közúthálózat fejlesztésében, hogy jó, vagy legalább elfogadható állapotot tudjanak teremteni. Fontos, hogy a közúton közlekedők érezzék, az út értük van – tette hozzá.

Oláh Gyárfás, a Magyar Autósport Szövetség elnöke felidézte, a 32. parádsasvári autóversenyt 2008-ban rendezték meg, azóta nem volt alkalmuk visszatérni ide. Az útfelújításnak köszönhetően azonban július közepén már a magyar bajnokság részeként ismét rendezhetnek versenyeket a parádsasvári szakaszon.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a főút egy rétegben új aszfaltburkolatot kap 6-11 méter között változó szélességben. Helyreállítják az útcsatlakozásokat, megállóhelyeket, kitisztítják az árkokat és átereszeket, továbbá felújítanak három hidat is.

A hegyi szakaszon régóta feladat a motoros balesetek megelőzése, ezért a projektben mintegy 2,7 kilométer hosszon motoros védőkorlátokat is telepítenek.

A 24-es főút felújítása része annak a 69 milliárd forintos komplex útfelújítási programnak, melynek keretében országszerte 444 kilométernyi főút és 119 kilométernyi mellékút újul meg. A programból Heves megye 3,35 milliárd forinttal és 33 kilométernyi útszakasszal vesz részt. Így a 24-es főút 7,7 kilométeres szakasza mellett megújul 3-as főút több mint 25 kilométeres, valamint a 21-es számú főút Hatvan-Somoskőújfalu közötti 775 méteres szakasza is.

A felújítások a tervek szerint őszre készülnek el.

Szabó Zsolt az MTI kérdésére elmondta: a kormány elfogadott egy 100 milliárd forintos fejlesztési csomagot, mely forrásból további fő- és alsóbb rendű utak felújítása kezdődhet meg várhatóan a jövő év elején. Ebből a csomagból Heves megye mintegy 3,1 milliárd forintra számíthat, amely 30-35 kilométernyi útszakasz felújítását teheti lehetővé. Ez az összeg azonban még nőhet – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta azt is, az összes forrást figyelembe véve a ciklusban mintegy 10 milliárd forintnyi útfejlesztési forrás jut Heves megyébe.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 36 alkalommal tekintették meg.)