Busz hírek Gazdaság Hírek Kishaszonjárművek Személyautók

Több gépkocsit helyeztek forgalomba áprilisban

Áprilisban 8061 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 19,7 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse Kft. adatai alapján hétfőn az MTI-vel.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az év első négy hónapjában 27 760 személyautót hoztak forgalomba, 15,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Az áprilisban forgalomba helyezett kishaszonjárművek száma 1802 volt, ami 34,9 százalékos növekedés a tavaly áprilisihoz képest, az első négy hónapban pedig 6541 kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, ami 13,8 százalékos bővülés.

Az MGE értékelése szerint a személyautók piacának növekedése az első négy hónapban gyorsabb az előzetes becslésnél, ha a fejlődés a tavalyi évhez képest töretlen marad, valószínűleg pár százalékkal felfelé kell módosítani a várakozásokat – közölték.

A gépjárműimportőrök bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik – hangsúlyozták.

A közlemény szerint a magánvásárlók inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, és valószínű, hogy a céges vásárlások egy része is magánvásárlásnak tekinthető, csak az általános forgalmi adó (áfa) visszaigénylése miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe.

Az adatokhoz fűzött kommentár szerint az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, számuk pedig jóval magasabb a behozott új autókénál. Ez hozzájárul az autópark további öregedéséhez, a károsanyag-kibocsátás növekedéséhez, miközben a közlekedés biztonsága romlik, a költségvetési bevételeket pedig csökkenti, hogy a használtautó-behozatal területén a joghézagok kihasználása miatt jelentős mértékű áfa-befizetés marad el – jelezte az MGE.

A kishaszonjármű-piac növekedése meghaladja az MGE várakozásait. Az egyesület szerint a komolyabb értékeléssel érdemes megvárni legalább az első félév végét, de várhatóan itt is felfelé kell módosítani az előrejelzést.
Az áprilisban forgalomba helyezett 469 nagyhaszonjármű 29,6 százalékkal volt több a tavaly áprilisinál. Az év első négy hónapjában 1701 nagyhaszonjármű került forgalomba, ami 7,9 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az MGE a nagyhaszonjárműveknél enyhe piaci növekedést vár az év folyamán, ezt jelzi a visszaesés mértékének folyamatos csökkenése – közölték.

Az áprilisban forgalomba helyezett 27 autóbusz 40 százalékos csökkenés a megelőző év áprilisához képest. Január-áprilisban összesen 169 busz került forgalomba, 43,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.
Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mert a buszpark elöregedett, lecserélésre szorul – emelte ki az MGE.

Áprilisban 406 motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 24,9 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Az első négy hónapban a forgalomba helyezett motorkerékpárok száma 812 volt, ami 14,7 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az MGE értékelése szerint a piac továbbra is gyenge, de jó eredménynek tartják az elmúlt két hónapban tapasztalt élénkülést. Az áprilisi csaknem 25 százalékos növekedés az utóbbi idők legjobb adata – tették hozzá.

Az egyesület januárban közzétett piaci előrejelzése szerint ebben az évben összesen 80 ezer személygépkocsi, 18 ezer kishaszonjármű, 5700 nagyhaszonjármű, 2200 motorkerékpár és 600 autóbusz forgalomba helyezésére számítanak.

Forrás: MTI

 

(Ezt a cikket 16 alkalommal tekintették meg.)